{ "title": "Hamilelikte Şeker Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hamilelikte-seker-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 16:47:46", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Hamilelikte şeker hastalığı, Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet kandaki şeker miktarının yüksek çıkması durumudur. Bu hastalık normalde çıkabileceği gibi hamilelikte de meydana gelebilmektedir. Normalde olan şeker hastalığına pregastasyonel diyabet denilmektedir. Daha önceden şeker hastalığı olmayan hastalarda gebelikte çıkabilen bu rahatsızlığa da gestesyonel diyabet denilmektedir. Her 300 gebe kadından birinde gebelik sırasında şeker çıkabilmektedir. Eğer hamile kalmadan önce şeker hastalığı varsa hamilelikte şeker düzeyini kontrol altına almak biraz daha zorlaşabilir ve doktorunuz insülin dozunu değiştirebilmektedir.

Hamilelikte şeker hastalığına bağlı olarak oluşabilecek problemler
Bu saydığımız problemler eğer doğum öncesinde ve sonrasında doğru tedavi metodu uygulanırsa ve düzenli olarak kontrol yaptırılırsa oluşmaz ve sağlıklı bir bebek dünyaya getirme şansı yüksek olur. Hamilelikte meydana gelen şeker hastalığının belirtileri çok fark edilmemektedir ancak tahlillerle anlaşılır. Susuzluk hissi, kilo kaybı, çok fazla yemek yeme hissi, çok idrara çıkma ve yorgunluk gibi belirtileri olabilmektedir.
Hamilelikte oluşan diyabeti anlayabilmek için glukoz yükleme testleri yapılır, anne adayına şekerli su verilir. Gebeliğin 24-28. Haftaları arasında yapılan bu testte 50 gram glukoz verilir ve bu test sadece tarama testidir ve kesin tanı koyulamaz. Bu test sonucunda değer 140'dan büyük bir rakam çıkarsa 100 gramlık şeker yüklemesi yapılır ve bu test sonunda kesin tanı koyulabilir. Diyabet tedavisi için bazı hastalara sadece diyet yeterli olurken bazı hastalarda insülin tedavisi yapılır. Şeker hastalığı çıkan gebelerde eğer normal doğuma engel olabilecek bir problem yoksa normal doğum zamanında normal şekilde doğum yapabilir. Eğer çok kilolu bebekse ve annenin durumu normal doğuma engelse sezeryanla doğum gerçekleşir. Doktorunuz sizin için en uygun duruma karar verir. Anne adayının korkusu doğumdan sonra bu diyabetin devam edip etmeyeceği konusudur. Genel olarak gebelik sırasında oluşan şeker hastalığı doğumdan sonra geçmektedir. Bu rahatsızlığın geçip geçmediğini anlamak için doğumdan sonra şeker yükleme testi tekrar yapılır ve hastalığın devam edip etmediği kontrol edilir. Fakat bu testin sonucu normal çıksa bile annenin diğer gebeliklerinde ve yaşamının diğer dönemlerinde de şeker hastalığı çıkabilme ihtimali yüksektir. Hamilelikte şeker hastalığı meydana gelen kadınlarda ilerleyen yaşlarında obezite, yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları oluşabilmesi açısından risk altındadır. Bu yüzden gebelikte şeker çıkan anneler doğum sonrasında da sürekli dikkat etmelidir. Anne yaşam boyu sağlıklı beslenmeli, düzenli egzersiz ve hareketli olmalıdırlar.
" } ] }