{ "title": "Hareket Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hareket-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 06:48:52", "author": "RAMAZAN ATAY", "article": [ { "article": "
Hareket Hastalığı, herhangi bir taşıt sayesinde yolculuk yaparken oluşan, bu sebepten ötürü de halk arasında “araç tutması” olarak adlandırılan ve rengin soluklaşması, bulantı, kusma, baş dönmesi ve soğuk terleme vb. Belirtilerle ortaya çıkan durumlara hareket hastalığı adı verilmektedir. Bu rahatsızlığı araç içerisindeyken hareketin oluşması sırasında denge düzeninde meydana gelen bozukluklar olarak da ifade edebiliriz.

Hastalığın nedenleri ve belirtileri, Bazı bireyler bu rahatsızlığa doğuştan gelen bir durum ile daha meyilli olabilir. Çeşitli etkenler de (Endişelenme hali, hastalıklı olma hali, yolların virajlı olması ya da denizin dalgalı olması durumu ile uçağın türbülansa girmesi vb. Haller) hastalığı oluşmasını tetikliyor. Sebebi tam olarak çözülmemekle birlikte, rahatsızlık belirtilerinin hareketi sezen birçok yardımcı duyu organlarının beynin merkezinde denge durumunu sağlayan yerde çelişki barındıran ve birbiriyle uyuşmayan veriler gönderdiği zamanlarda meydana geldiğini söylemek mümkündür. Hareket hastalığı sıklığı ise hastanın duyarlı olmasına ve uyarının sertlik derecesine göre değişiklik gösterebilir. Dengemizi üç farklı şekilde sağladığımız bilinmektedir; Duyu organları, iç kulak ve gözler. Bu organlar varlığı yani “denge düzeni”, beynimize bedenimizin uzay içindeki konumunu, alanını, yönünün hangi tarafa yönelik yaptığı hareketleri bildirir. Ancak araç içerisinde bulunurken araç seyir durumundayken bu 3 sinirsel şekilde beyne birbiriyle uyum sağlamayan, zıt sinyaller ulaşması mümkündür. Misal fırtınalı bir günde uçağınız olumsuz hava koşullarından ötürü sallanma hissi yaşadığınızı görebilirsiniz ancak gözleriniz bu farklı olan durumu algılamada sorun yaşayabilir. Başka bir durum ise; arabayla seyahat ederken farz edelim ki arka koltukta herhangi bir kitap okumaktasınız, deri reseptörleri iç kulağınız ve hareketi algılayabilir ancak gözleriniz yalnızca okumakta olduğunuz kitabı görmektedir, görme algıları beyne herhangi bir hareketliliğin olmadığını iletir. İşte yine böyle bir durum anlaşmazlığı gösterir. Beyne ulaşan uyarılar içinde böylesi terslik ve zıtlıklar oluştuğu zamanda hastalık belirtileri meydana gelir.

Hastalığın tedavi yöntemleri, artık hareket hastalığı hakkında gerekli bilgileri okuduğunuza göre bu hastalığı önlemek ve ortadan kaldırmak için de neler yapılabileceğine bir göz atalım.
" } ] }