{ "title": "Hashimoto Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hashimoto-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:12:39", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Hashimoto Hastalığı, Tiroit bezlerinde gerçekleşen tiroit iltihabına kaynaklı olan bu hastalık kronik lenfosit tiroit iltihap oluşumunun zaman içerisinde iltihaplanması durumudur. Hastalarda ilk zamanlarda boyun ağrısı biçiminde ağrıların oluşması ve boyun bölgesinde özellikle çene altında oluşan şişlikler ile tiroit yapısının büyümesiyle oluşan bir hastalıktır. Tirodin büyümesiyle soluk borusu ve sindirim borusuna uygulamış olduğu baskıdan dolayı yemek yeme işlemi gerçekleşirken yutkunmanın zorlaşmasına sebep olmaktadır. Özellikle erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülen hashimoto hastalığı kalıtsal bir hastalıktır. Graves hastalığında farklı bir yapı gözlemlenen hashimoto hastalığında hipotiroidin kilo alma, yorgunluk, kabızlık, soğuğa karşı hassasiyet, yüzde şişkinlik ve eklem sertliği bu hastalıktan dolayı görülmektedir. Oluşan bu rahatsızlıklar kişinin gündelik hayatını olumsuz etkilemekte ve çalışma düzenini bozmaktadır.

Hashimoto hastalığında gözlemlenen tiroit iltihabı yavaş yavaş ilerleyerek şeker hastalığı ve diyabete bağımlı birtakım hastalıkların kişi üzerinde oluştuğunu, kişinin hormonal dengesini bozarak ciddi anlamda rahatsızlığına neden olmaktadır. Hashimoto hastalığının tam anlamıyla teşhisi amacıyla tiroide iğne yardımıyla biyopsi yapılır akabinde mikroskopla Uzman hekim incelemesinden sonra teşhis konulmaktadır. Hashimoto hastalığının tedavisi için boğaz, boyun ve çeneye aşırı baskı uygulayan tiroidin cerrahi bir ameliyat ile müdahale sağlanır. Kimi durumlarda hastalık yeni ve iyi huylu ise cerrahi işlem gerekmeyen bilinmektedir. Böylesi bir durumda hipotiroidin bulunduğu durumda tiroidi hormonu ile yer değiştirme durumu Uzman hekimce gerçekleştirilerek tedavi sağlansa da kimi durumlarda hastalar üzerinde yer değişme terapisi boyun ve boğazda guatrın ilerlemesin sebep olabilmektedir. Yine de hashimoto hastalığı yavaş yavaş ilerlemesinden kaynaklı olarak yıllar içinde değişme gösterme ilerleme ihtimali uzmanlarca düşük olduğu pek çok defa dile getirilmiştir.

Hashimoto hastalığının oluşmasında en önemli sebep bağışıklık sisteminin bozulmasından kaynaklanır. Bu bozukluğun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tiroit bezi yetmezliğinin oluşmasında en büyük etken hashimoto tipi tiroit bezi iltihabının oluşmasıdır. Hashimoto denilen hastalık otoimmün hastalarda yer alan vücudun kendi dokusunun algılamadı yabancı bir dokuyu algılayarak onu ortadan kaldırmaya çalışır. Hashimoto tiroit üzerinde bulunan tiroit bezi yapasını yok etmeyi amaçlar. Hashimoto antikor üreterek tiroit bezindeki hücreleri parçalar. Tiroit bezinde biriken hashimoto antikoru tiroiti parçalayınca, tiroit hormonu parçalandığından tiroit hormonu yetmezliği oluşur. Bu sebeple tiroit bezi gittikçe küçülür.

Hashimoto Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Genetik bir rahatsızlıktan kaynaklı olan bu rahatsızlık ciddi bir durum söz konusu olmadığı takdire hastaya ameliyat işlemi uygulanmayabilir. Eğer Uzman hekimlerce bu rahatsızlık koruyucu ve önleyici vitamin takviyeleri ile desteklenir. Hashimoto hastalığından kaynaklı oluşabilecek hastalıklar için önlemler alınabilir. Koruyucu gıda takviyeleri ile beslenme düzenlenebilir. Ancak hastalık ilerlemiş ise cerrahi işlem durumu söz konusu ise Uzman hekimlerce bu işlem gerçekleştirilir. Hashimoto hastalığı ihmale gelmeyen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa maruz kalanların sık sık doktor kontrolüne gitmeli, belirli aralıklar ile tahliller yapması gerekmektedir. Hakeza Uzman hekimin uygulayacağı tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır. Beklenmedik bir durumda doktora başvuruda bulunulmalıdır.
" } ] }