{ "title": "Haşimato Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hasimato-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 12:57:16", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Haşimato Hastalığı, Vücudumuzdaki savunma hücreleri, anne karnından itibaren kendi hücreleri ile tanıştırılır. Böylece, mikrop gibi yabancı hücreler ile savaşırken, kendi hücrelerine zarar vermemesi sağlanır. Bazen, nedeni çok açık olmamakla birlikte, bazı iç ve dış etkenlerle özellik ile sigara, katkı maddeleri ve benzeri hücrelerimizin kimliğinde değişiklikler olmaktadır. Değişen bu hücreler, savunma hücreleri tarafından yeni bir hedef haline gelebilir. Bu tür hastalıklara, kendi kendine immün reaksiyon hastalığı anlamı taşıyan, otoimmün hastalıklar denilmektedir. Eklem ve kalp romatizması, bu çeşit hastalıklardır. Savunma hücrelerinin hedefi, tiroit hücreleri olur ise buna otoimmün tiroidit denilir. Hastalığı ilk kez bulan Japon bilim adamının adı ile, Haşimato tiroiditi ya da Haşimato hastalığı olarak anılmaktadır.

Türkiye'de son yıllarda Haşimato hastalığı ve buna bağlı olarak gelişen tiroit tembelliğinin bir salgın boyutunda olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir. Normalde tiroit bezi içinde tiroit hormonları T4 ve T3'ün yapımında rol alan tiroit peroksidaz kısa adı ile TPO adlı enzim bulunmaktadır. Haşimato hastalığında bağışıklık sistemi bu TPO maddesini tanıyamaz ve ona karşı anti TPO antikorunu üretmektedir. T4 ve T3 tiroit bezi içinde tiroglobulin adlı moleküle bağlı halde depolanır. Normal kişilerde tiroglobulin de bir sorun bulunmamaktadır. Haşimato hastalığında hastanın bağışıklık yani immün sistemi tiroglobulin'e karşı anti tiroglobulin kısa adı ile anti TG antikoru üretmektedir. Anti TG ve anti TPO antikoru Haşimato hastalığı olan kişiler tiroit bezine gidip tiroit bezini tahrip etmektedir. Bu tahribat konunun uzmanı bir hekim tarafından yapılan tiroit ultrasonografisinde direk olarak görülüp anlaşılmaktadır. Haşimato hastalığına yol açan anti TPO ve anti tiroglobülin tiroidin büyük kısmını tahrip edebilmektedir. Sonuçta tiroit hormonu üretiminin azalır ve hipotiroidi yani tiroit tembelliği gelişir.

Haşimato Hastalığı: Tiroit tembelliği, hipotiroidizm, metabolizmayı yavaşlatarak kolay kilo almaya yol açmaktadır. Haşimato hastaları rejim yapsa dahi kolay kolay kilo veremezler.

Haşimato hastalığı
Haşimato hastalığı birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Bu sağlık sorunlarının tümü ele alınmalı ve tedavi asıl sorunun kaynağı olan, tiroit hormon yetersizliği üzerine oturtulmalıdır. Ancak, uygulanacak tiroit hormon dozu tedavi eden hekimin tecrübesi ve bilgi birikimi ile yakından alakalı olmakta her hastanın hastalığının ayrıntıları ve vücudunun ihtiyaçlarına göre ayarlanmalıdır. Diğer yandan hastada oluşan ant-tg ve anti-tpo antikorlarının yüksekliği için de tedavi uygulanmalıdır ancak bu amaç ile artık kortizon türevi ilaçların kullanılmasını önerilmemektedir. Diğer yandan antikorların yükselmesini sağlayan aşırı yüksek miktarda iyot alımı azaltılmalıdır.
" } ] }