{ "title": "Hastalık Hastası", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hastalik-hastasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 08:34:48", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Hastalık Hastası, Her insan yaşamının belirli döneminde bir kısım ufak ve ciddi boyutlu hastalık ve rahatsızlıklar geçirmektedir. Hastalık hastası kişiler yaşamlarının her döneminde kaygı ve bir hastalıkla karşılaşacağı endişesine kapılabilir. Ancak bazı kişilerde bu durum çok ciddi boyutlara varmaktadır. Tıp alınında oldukça ciddi bir sorun olan hastalık hastalığına tıp letaretüründe hpokondi yani hastalık kaygısı olarak adlandırılmaktadır. Hastalık hastası olan şahıslar sağlıkları için oldukça endişe gösterirler. Hastalık hastası olan kişilerde ufak çaplı oluşacak rahatsızlıkların ciddi problem olacağını sürekli düşündüklerinden dolayı kanser ve kalp gibi hastalıkların oluşmasını pskolojik olarak tetiklemektedirler. Aslında hastalık hastası olan kişilerde yapılan araştırmalarda yakın çevresinde ölümlere varan rahatsızlıklarla sonuçlanan hastalıklar kafasında sürekli çevirir. Bu rahasızlıkların kendi başına gelebileceği düşüncesiyle stres ve takıntı yaparak vücut sağlıklarının bozulmasına sbeep olur. Genel olarak hastalık hastalarının kaygılı bir yapı ve mizaca sahip oldukları muteberdir. Günlük hayattaki sıkıntıların üstesinden gelemeyen bu evhamlı kişilerin rahatsızlanması oldukça çok fazla gözlemlenmiştir. Hastalanacağından kaygılanan kişi depresyondan kaynaklı birtakım fizyolojik bozukluklar yaşaşarak mental hastalıkların oluşmasını tetikler.

Hastalık Hastası Olanlarda Bilgi Arayışı

Bu kişiler sürekli bir kısım hastalıklar üzerinde çalışma ve araştırma yapar. Hastalıklar üzerindeki olumsuz etkilerin kendi üzerinde olduğunu düşünerek sık sık doktora giderek tahliller yapar. Doktorlar ise konunun ciddi bir problem olacağı düşüncesiyle yapmış olduğu tahliller konusunda sonuçları bildirir. Hastalık düşüncesi içerisinde olan kişinin kaygılanmaması için telkinde bulunsa da psikolojik bir baskı altında kalan bununla yetinmez ve içten içe kendisinin rahatsız olduğu düşüncesine devam eder.

Hastalık Hastası Olanlarda Çekingenler

Bu kişiler araştırma yaptıkları tıbbi konular içerisinde birtakım anlatımların etkisinde kalarak kaygı duyar. Sürekli durumunun kötü olduğunu düşünerek egzersiz yapmayarak evden dışarı çıkmaz. Hastalık hastaları vücutlarını sürekli kontrol eder. Nabız atışı, tansiyon durumu sürekli olarak gözlemlenerek başka hastalıkların oluştuğu kanaatiyle doktor doktor gezerler. Hatta bazıları işi daha da ileri götürerek dışkı ve idrarlarını inceleyerek olumsuz bir olayın oluşup oluşmadığı incelemektedir. Bu kaygı doktorların yapmış olduğu tahliller sonucunda bir rahatsızlık çıkmaması durumunda psikolojik bir rahatsızlık teşhisi konulur. Ancak hastalık hastası kişiler buna inanmayarak bildiklerinden vazgeçmezler. Hastalık hastası kişiler kendini o kadar çok rahatsız olduğuna inandırırlar ki sürekli rahatsızlık hissi ve evden çıkmayarak üzerinde oluşan kırgınlıktan dolayı fiziksel birtakım rahatsızlıklar geçirir. Bu rahatsızlıklar tedavilerle giderilse de bu inanmışlık nedeniyle sürekli olarak dönüşümlü olarak rahatsızlık geçirirler. Hastalık hastası kişilerde kaygı problemleri, panik atak ve strese bağlı olarak panik atak gibi problemler gözlemlenmektedir. Hastalık hastaları içinde oluşan kaygı ve evhamlardan dolayı birçoğu antidepresanlar kullanarak sorunu kendi başına çözmeye çalışırlar. Bu durum ise sağlığın daha fazla bozulmasına, vücudun gereksiz olarak almış olduğu ilaç ve antibiyotiklerden dolayı rahatsızlanmasına bilinçsizce neden olmaktadırlar.

Hastalık Hastalarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aslında hastalık hastalarının bir problemi bulunmaktadır. Aşırı evhamdan kaynaklı olarak endişe duymaları yersizdir. Bu nedenlerle sürekli rahatsızlanacağı düşüncesinden kendisini uzak tutmalıdır. Arkadaşları ve ailesiyle birlikte sürekli zaman geçirerek üzerindeki halsizlik duygusunu ortadan kaldırmalıdır. Sorun ilerlemiş ve sürekli olarak bir rahatsızlık düşüncesi bu kişilerde bulunmakta ise konunun çözümü amacıyla pskiyatri servisine giderek bu rahatsızlığa ilişkin psikolojik destek almalarında fayda bulunmaktadır.
" } ] }