{ "title": "Hepatit B Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hepatit-b-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 17:03:21", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Hepatit B hastalığı, hedef organı karaciğer olan Hepatit B virüsünün meydana getirdiği viral bir hastalık olan Hepatit B, siroz ve karaciğer kanserine neden olabilen akut veya kronik bir karaciğer hastalığıdır.

Akut Hepatit B hastalığının belirtileri nelerdir?

Yeni oluşan enfeksiyon olan Akut Hepatit B, virüs bulaştıktan 90 gün sonra meydana çıkar ve genellikle birkaç hafta bazen de 6 ay sürebilir.

En sık görülen belirtileri;
Akut Hepatit B hastalığı nasıl tedavi edilir?

Bu hastalık için belirli bir tedavi yöntemi uygulanamamaktadır. Çoğunlukla hastalara dinlenme ve bol miktarda sıvı ve gıda tüketimi önerilir. Nadir olarak bazı hastaların hastaneye yatırılmaları gerekli olabilir.

Kronik Hepatit B hastalığının belirtileri nelerdir?

Uzun yıllar hiçbir belirti vermeyen ve çok ciddi bir hastalık olan kronik Hepatit B, ilerleyen yıllarda karaciğer hastalığı, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve ölümle bile neden olabilir.

Kronik Hepatit B hastalığı nasıl tedavi edilir?

Kronik Hepatit B hastalığı ömür boyu sürecek olan ciddi bir hastalık olması nedeniyle hastalık Uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Bu hastalık için birçok ilaçlar bulunmaktadır. Uygun tedavi ile hastalık kontrolü sağlanıp siroz ve karaciğer kanserleri gibi birçok kötü hastalıklar önlenebilir. Yapılan ilaç tedavileri ile Hepatit B virüsü kontrol altına alınabilir. Ancak bu virüsün insan vücudundan tamamıyla atılması mümkün değildir.

Hepatit B hastalığı nasıl bulaşır

Bulaşma oranı oldukça yüksek olan Hepatit B virüsü çoğunlukla kan yoluyla, cinsel organ sıvıları ve tükürük gibi sıvılarla bulaşır. Vücuttaki açık yaralar bulaşma riskini artırmaktadır.

Hepatit B virüsü en çok cinsel ilişki ile bulaşır. Ancak kan nakli, aynı enjektörün kullanılması, berber ve kuaförlerde bulunan manikür ve pedikür setlerinin steril olmaması, makas ve tıraş bıçaklarının yeteri kadar temizlenmemesi ve kişiye özel olmayan diş fırçaları bu virüsün bulaşma oranını yükseltmektedir.

Hepatit B virüsünün bulaşma olasılığı yüksek olan kişiler

Hepatit B hastalığı olan annelerden doğan bebekler, Hepatit B hastalığı olan kişilerle aynı evde yaşayan insanlar, hemodiyaliz hastaları, eşcinseller, birçok kişi ile cinsel ilişki yaşayanlar, kan ve kan ürünleri kullananlar, eroin bağımlıları, sağlık personelleri, kreş, okul, huzurevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan kişiler yüksek risk teşkil etmektedir.

Hepatit B hastalığından nasıl korunulur

Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yöntemi aşı vurulmaktır. Hepatit B aşısı oldukça etkili ve güvenilir bir yöntemdir. 6 ay içerisinde 3 kere uygulanan aşı böbrek yetmezliği ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilere tekrar yapılmalıdır.

Hamilelikte Hepatit B bebeğe bulaşır mı?

Hamilelikte Hepatit B hastalığı genellikle doğum anında bebeğe bulaşır. Ancak Hepatit B düzeyi oldukça yüksek olan hamile hastalarda hamileliğin son aylarında bebeğe geçme olasılığı daha yüksektir. Hepatit B virüsü olan hamile hastalarda doğumdan sonra bebeğe 12 saat içerisinde mutlaka aşı ve HBIG serumu yapılmalıdır.
" } ] }