{ "title": "Hepatit C Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hepatit-C-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 04:27:46", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "Hepatit C Nedir, Hepatit C, karaciğeri etkileyen bulaşıcı ve oldukça ciddi bir hastalıktır. Dünyada ortalama olarak 170 milyon kişide Hepatit C virüsü bulunmaktadır. Bu virüsün başka insanlara da bulaşma özelliği bulunmaktadır. Bu virüs bulaştığı herkeste hastalığa sebep olmaktadır. Bazen kişi yalnızca taşıyıcı olarak kalmaktadır. Taşıyıcı olan kişilerin de hastalığı başkalarına bulaştırmamak için çok özen göstermemesi gerekir.

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık bazen hiçbir belirti göstermeyebilir ama zamanla karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri, siroz gibi hastalıklara neden olabilir. Hepatit C virüsü karaciğerle ilgili bir hastalıktır ve bu virüs karaciğere yerleştikten sonra yıllarca hiçbir belirti vermeden varlığını burada sürdürerek burada çoğalmaya devam eder ve artık zarar vermeye başlar. Yıllar sonra bu verdiği zararların sonucunda karaciğere verdiği büyük tahribat siroz, karaciğer kanseri gibi hastalıklarla Hepatit C hastalığı kendini belli eder.

Hepatit C Nasıl Bulaşır?

Hepatit C'nin bulaşma şekli genellikle kan yolu ile bulaşmaktadır. Bu hastalığa yakalanmaya elverişli olan bazı gruplar vardır. Bunlar sürekli kan nakline ihtiyaç hemofili ve diyaliz hastaları ile uyuşturucu bağımlıları, tarama yapılmamış kan alıcıları ve gayri meşru bur şekilde cinsel ilişkiye girenler büyük risk altındadır. Hepatit C hastalığı olan insanlar bu virüsü başkalarına bulaştırmamak için kan nakli, iğne, şırınga, diş fırçası, tıraş bıçağı, tırnak makası, tarak gibi aletlerin kullanımı ile ilgili çok dikkat etmelidir ve bu eşyaların sadece kendine özel olması gerekir. Ciltte oluşan herhangi bir kesik ve yaralanmalarda çok dikkatli olmaları gerekir. Hepatit C hastalığı yiyecek ve içeceklerden, yemek yenilen tabak, kaşık, çatal ve bardaklardan, hapşırmadan bulaşmaz. Cinsel yolla ve anneden çocuğa bulaşma riski olmakla birlikte buna çok sık rastlanmaz. Akut ve kronik olmak üzere iki bulaşma söz konusu olabilir. Akut enfeksiyon grubunda virüs iki hafta ile beş ay arasında hiçbir şekilde belirti vermeden kendini göstermeden vücutta barınabilir. Daha sonra bazı belirtiler başlar. Bunlar çoğunlukla şu şekilde kendini belli etmeye başlar. Kişide fazla bir şekilde görülen yorgunluk, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi belirtiler ile kendini belli eder. Birkaç hafta sonra ise kişide sarılık görülebilir. Hepatit C virüsü bulaşan kişilerin yüzde seksenin de kronik enfeksiyon gelişmektedir. Bu hastaların çoğunda ortalama olarak yüzde on beşinde siroz ve ortalama yüzde üçünde on veya otuz yıl sonrasında karaciğer kanseri görülmektedir. Bazı kişilerde ise ortalama olarak yüzde on beşinde bu hastalık kendiliğinden ve tamamen iyileşmektedir. Siroz oluşumun da alkolün etkisi oldukça fazladır. Buradan da şöyle bir sonuç çıkıyor alkolden uzak durmak gerekir.

Hepatit C Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hepatit C tedavisinde öncelik olarak karaciğer hasarını onarmaya çalışmak ve siroz gelişimini önleyerek Hepatit C virüsünü ortadan kaldırmaktır. Hepatit C tedavisinde kullanılan yöntem iğne ve hap kullanımının birlikte yapılmasıdır. Hepatit C'nin aşısı bulunmamaktadır. Hastaların burada dikkat etmesi gereken şey düzenli ve dengeli beslenmeye oldukça fazla özen göstermeleri gerekir. Eğer ki hasta da siroz gelişimi var ise hastanın doktorunun vereceği diyete uyması lazım.
" } ] }