{ "title": "Hırsızlık Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/hirsizlik-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 15:07:50", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Hırsızlık Hastalığı, Tıptaki adı ile Kleptomani nedir, nasıl bir hastalıktır, belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır, hırsızlık hastalığı konusuna başlamadan önce bunların tanısını yapalım ön söz olarak isterseniz. Hırsızlık hastalığı yani kleptomani, ihtiyaç duymadığı halde maddi değeri ile ilişkisiz olarak nesneleri çalma dürtüsünün engellenememe halidir. Kişi yaptığı işten utanç duysa da sonradan pişman olsa da kişi yaptığı işin sonuçlarını bildiği halde dürtülerine karşı koyamamakta tekrarlamaktadır genel tanı olarak.

Hırsızlık Hastalığı Aslına bakarsanız hırsızlık hastalığı yani tıptaki ismi ile kleptomani psikolojik bir hastalıktır. Kimi zaman ünlü bir iş adamının, aktörün veya maddi durumu oldukça çok iyi olan kişilerin marketten son derece değersiz şeyler çalarken yakalandığını hırsız damgası yediğini duymuşsunuzdur belki. Duyduğunuzda çok şaşırdığınız bu olaylar aslında kleptomani hastalığın verdiği istem dışı dürtüleridir. Çalma hastalığının geneline baktığımızda kleptomani hastalarını üçte ikisini kadınların oluşturduğu görülür. Kadınlarda sık görülmesinin başlıca nedeni erkeklerin böyle bir hastalığa maruz kaldıklarının belirlenememesi ve bunun neticesi olarak da hastane yerine hapishaneye girmelerinden kaynaklanmaktadır. Ele geçirilen hırsızlık olaylarındaki faillerin %5-25'inde kleptomani hastalığı vardır. Bu hastalık kadınlarda 30-35 civarında erkeklerde ise 50-55 yaş civarında daha sıklıkla görülmektedir. Bu hastalık çocuk yaşlarda dürtüsel olarak başlayan ergenlik çağında gelişme gösteren ve tedavi edilmezse uzun yıllar devam etmesi mümkün olan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte diğer dürtü kontrol bozuklukları da kleptomani hastalığına eşlik edebilmektedir.

Çalma hastalığının geneline baktığımızda üç çeşit kleptomani olduğu söylenebilir. Aralıklarla çalıp uzun süre ara verenler, Bir süre boyunca çalıp bir süre boyunca ara verenler, ömür boyu çalanlar. Hırsızlık Hastalığının nedenlerine baktığımız da günümüzde dürtüsel bozukluklar yaşayan kişilerde ve kleptomani hastalığının nedenleri konusunda çok değişik görüşler olsa da genel tanı olarak çocukluk döneminde yaşadıkları travmatik yaşantılarının bu hastalığın gelişiminde oldukça belirleyici bir rolü olduğu görülmüştür. Çalma hastalığı olan kişi yaşadığı travmatik duyguyu bastırmak amacı ile bunu yapabildiği gibi öfke birikiminin verdiği dürtü ile öç almak için de yapabilmektedir. Hırsızlık Hastalığı bazı kişilerde beyinle ilgili fiziksel hastalıklar sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkların başlıcaları epilepsi, demans, bazı tümörler, beyin atrofisi. Bazı ilaçların da yan etki olarak çalma hastalığını tetiklediği de görülmüştür. Hırsızlık hastalığının tedavisi mümkün olan psikolojik bir hastalıktır. Bu sorun dürtüsel bozukluklarla ilgili bir sorundur ve bilinçaltında yatan psikolojik sorunlar bu hastalıkta belirleyici bir rol üstlenmektedir. Bu rahatsızlık erişkinlerde diğer dürtüsel hastalıklarda olduğu gibi hırsızlık hastalığı da çocukluk döneminde yaşanan travmatik deneyimlerin belirleyici olduğu görülmektedir. Bu hastalığı yaşayan çocuklarda veya ergenlerde görülebilen belirleyici nedenler arasında aile içinde yaşanan şiddet, duygusal istismar, kayıp gibi travmatik etkenler vardır. İster geçmişte yaşanan travmatik duygular isterse halihazırda yaşanan stres olsun belirleyici bu nedenler psikoterapide çalışıldığında çalma dürtüsü ve davranışı da ortadan kalkacaktır.
" } ] }