{ "title": "Humma Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/humma-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 03:31:50", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Humma Hastalığı, bu hastalık grip gibi basit bir hastalıktan ağır karaciğer hastalıklarına ve kanamalı ateşli hastalıklara kadar yol açabilecek akut viral bir hastalıktır. Hastalığa pozitif tek dizin RNA virüsü olduğu bilinen arbovirüs neden olmaktadır.

Humma Hastalığı Bulaşma Yolu

Enfeksiyon hastalıklı olan eklem bacaklının tükürüğü içerisinde bulunan virüsü deri yolu ile bırakması sonucu oluşmaktadır. Enfeksiyonun bulaşması ile virüs vücutta çoğalır ve bağışıklık sistemi yolu ile vücudun tamamına yayılır.

Humma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Humma Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Humma hastalığının belirtileri diğer bazı hastalıkların belirtilerine benzemesi nedeni ile hastalığa tam ve kesin teşhisin konması için Uzman doktorlara baş vurulmalı, iyi bir muayene ve kan tahlilleri yapılarak kesin teşhis konmalıdır.

Humma Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Humma hastalığının özel bir tedavisi olmamakla birlikte, hastalarda su kaybını önlemek adına ve yüksek ateşi düşürmek için tedavi uygulanır. Hastalığın derecesine göre yoğun bakım altına alınması gereken hastalarda olabilir. Dikkat edilmesi gereken en etken durum sıvı kaybını önlemek ve hastanın dinlendirilerek vücudun sadece hastalık ile savaşmasına ortam hazırlayarak iyileşme sürecinin kısalmasına katkıda bulunmaktır.

Humma Aşısı Hastalığın Bulaşmasını Önler mi?

Hastalığın bulaşmasını önleyecek tek yol humma aşısıdır. Aşının humma aşısı onaylı bir aşı merkezinde yapılması ve aşı olan kişiye uluslararası bir sertifika verilmesi gerekmektedir. Bu hastalığın bulaşabileceği ülkelere gidecekseniz uzun kollu kıyafetler tercih etmeli, vücudun açık kalacak bölgelerine sivrisinekleri vücudumuzdan uzak tutacak sinek kovucu ilaçlar sıkılmalı, konaklama yapılan yerde cibinlik gibi sinekleri kendimizden uzak tutacak önlemler alınmalıdır.
" } ] }