{ "title": "İbs Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/ibs-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 18:18:15", "author": "Neslihan", "article": [ { "article": "İbs hastalığı, halk dilinde hassas bağırsak sendromu olarak bilinen bu rahatsızlık yapısal değil fonksiyonel bir bozukluk olarak kabul edilmekte olup ağrı, şişkinlik ve dışkılama sorunu yaşayan hastalarda detaylı testler yapıldıktan sonra organik bir bozukluk veya patolojik bir bulguya rastlanmadığında İbs hastalığı olabileceği düşünülür.

Bu nedenle doktorlara detaylı bir şekilde şikâyetleri bildirmek teşhis konusunda oldukça önemli rol oynamaktadır. İbs hastalığı daha sonra ciddi bir hastalığa dönüşme riski olmamakla beraber (Kanser v. B) yaşam kalitesini etkileyen bir rahatsızlıktır. Ülkemizde çok sık görülen bir rahatsızlık oranına sahiptir ve bunu hekime gitmeden yaşam standardı haline dönüştürerek yaşayan hasta sayısının oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Oysa bu hastalık yüzünden okula, işe gidememe sosyal yaşantıya ara verme gibi durumlarla çok sık karşılaşılmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalarda bu hastaların böbrek hastaları kadar yaşam kalitelerinin ileri düzeyde bozulduğu tespit edilmiş olup en yakın hekime gidip başvurarak teşhis ve tedaviye başlamak en doğrusudur.

İbs her iki cinste de görülebilen 45 yaş öncesi daha sık rastlanan bir hastalıktır. Bu hastalık gelişmiş toplumlarda %10 oranında görülmekte olup şikâyetlerini dile getirip doktora giden sayısının hasta sayısından az olmasından kaynaklı bu oranda kaldığı düşünülmektedir.

İrritabl Bağırsak Sendromu (İbs) Belirtileri Nelerdir?
İbs belirtileri kişinin beslenmesi ne yediği ne kadar yediğine bağlı olmakla beraber kadınların menstürasyon dönemi, kişinin duygusal durumuna göre değişmektedir.

İbs Hastalığı Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hassas bağırsak sendromu olarak da bilinen bu rahatsızlık detaylı tıbbi incelemeden sonra tanı konulur ve beslenme, stres gibi hastalığın şikâyetlerini artıran durumlara göre tedavi şekil almaktadır. İbs hastaları sağlıklı beslenme ve düzenli sporu hayatlarının merkezine yerleştirmelidir. Çiğ sebze meyve tüketimine dikkat etmeli daha çok çiğnemeli sık sık ve az yemeli ayrıca gece yemelerine dikkat etmeliler kesin bir çözümü bulunmamakla beraber yaşam standardını hastalığına göre düzenleyen kişilerde şikâyetlerin azaldığı görülmüştür.
" } ] }