{ "title": "İç Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/ic-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 12:41:24", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "
İç hastalıkları, ile ilgili gelişen yeni teknoloji ve bilimler ile bu hastalıklarda kendi içerisinde kollara ayrılmıştır. Genel Dahiliye Bölümü erişkin yaştaki hastaların ilk başvuracağı bölümdür. Bu bölümde solunum yolu, böbrek hastalıkları kanser dahili tanısı, romatizmal hastalıklar, alerjik hastalıklar sindirim sistemi hastalıkları, ateşli hastalıklar, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon hastalığı, tiroit hastalıkları, alt ve üst solunum enfeksiyonları genel dahiliye bölümünde teşhis ve tedavi bu bölümde oluşturulmuştur. Yine ateşli hastalıklar metabolik hastalıklar gibi problemlerde iç hastalıkları tarafından tedavi edilmektedir. Ayrıca hastalığın erken tanısı çok önemlidir. İç hastalıklarının teşhisinde radyoloji, cerrahi girişimler, biyokimya uzmanları ile gerektiği durumlarda genel cerrahi ve diğer cerrahi branşlar birbiriyle etkileşimli halde çalışma sergilenir. İç hastalıkları olarak isimlendirilen dahiliye, geniş kapsamlı bir bilim dalı olması sebebiyle sağlık sorunu yaşayanlar için kılavuz görevinde bulunmaktadır. Bu hastalarda tetkikler çoğunlukla klinik tarafından başlatılarak, teşhis konulur. Hastalığın durumuna bağlı olarak bu birim tarafından tedavi edilir ve hasta bir üst branşa sevk edilerek; tedavi edilmesi sağlanır.

İç hastalıklarında bulunan bölümler sırayla şöyledir. Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar, guatr ve şeker hastalıkları, tansiyon hastalıkları gibi bölümlerde hastalar üzerinde bulunan hastalık tetkik, teşhis ve tedavisi dahiliye servisinde yapılır. Hastalarda gerekli görüldüğü takdirde hastalıklarla ilgili daha geniş kapsamlı alanlarda nöroloji, fizik tedavi, kardiyoloji bölümlerine de yönlendirilerek; hastalığın tedavisi edilir.

Tansiyon hastalıkları

Bu bölümde sağlık sorunu olan hastanın tansiyon anormalliği çeşitli nedenlere bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Yaş veya cinsiyet farkı olmadan tansiyon anormalliğinin sebepleri belirlenerek; dengelenmesi sağlanmaktadır. Yüksek tansiyonun oluşabilecek zararları önlenebilir. Tansiyon problemlerinin ilaç gibi tedavi şekilleri ile normal seyrine dönmesine yardımcı olunur.

Romatizmal hastalıklar

Bu bölümde romatizmal hastalıklar düzenli tedavi programları ile tedavi altına alınmaktadır. Yaygın bir sağlık problemi olan romatizmal hastalıklar birçok çeşidi içerisinde barındırmaktadır. Bunlara sebep olan olumsuzlukları ortadan kaldırılarak; romatizma ve problemler için gerekli önlemler alınmaktadır. Bazı türlerinde yaşa bağlı olarak romatizma yüksekliği bulunurken; bazı türlerin ne ise romatizma hastalıkları iltihaplanmalar şeklinde görülmektedir. Kadınlarda erkeklere göre bu hastalık daha fazladır. Bu problem bağışıklık sistemi sorunları ile ilgilidir. Diz ve ayak bilekleri, parmakları, el bileklerini, dirsekleri etkileyen bir hastalık çeşididir. İki kemiğin birleştiği nokta olan eklem yerlerinde vücudun hareketini sağlanması için bulunan bölgelerinin sancı ya da ağrılar hali sebebiyle günlük hareketinin kısıtlanması sonucu oluşur. Hasta ağrılı ve sancılı bir süreç gerektirmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ağrı kesici ilaçlar ve romatizmayı dengeleyici ilaçlar ile tedavi altına alınmaktadır. Ayrıca hastada oluşan ağrı ve şişmeye karşıda ilaçlar kullanılır. Hastalara gerektiği dönemlerde egzersiz gibi yaşam kalitesini yüksek kılmak için fizik tedavisi uygulanmaktadır.

İç hastalıklarında kullanılan yöntemler

İç hastalıklarında yani genel dahiliye hizmeti veren polikliniklerde hastalar muayeneler yatarak yapılmaktadır. Hastadaki bulgulara göre takip ve tedavi ile acil servis ve check up içeren tedavi şekli ile kontrol altına alınır. Bu herhangi bir şikâyeti olmaksızın belirli aralıklar ile yapılan ve kişinin hastalığı faktörleri doğrultusunda yapılan geniş kapsamlı, sağlık taramasıdır. Bu takipler sayesinde birçok hayati önem taşıyan hastalıkların tanısı erken dönemde hastalığı teşhis ederek; tedavi edilmesinde başarılı olma olasılığı açısından son derece önemlidir. Diğer yandan yapılacak olan tetkikler ve tedavi şekilleri ile hastalığa göre ilaç ya da gerekli cerrahi işlemler ile hastalığın tedavisi yapılır. Hastalık tedavi edildikten sonra da belirli zamanlarda hastalığın tekrar edip, etmediği kontrol edilir.
" } ] }