{ "title": "İdrar Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/idrar-yolu-hastaliklari.jpg", "date": "21.01.2024 13:06:50", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "İdrar hastalıkları, tıp alanında Üroloji bölümünde tedavi edilir. Bu bölüm mesane, idrar yolları, prostat, testislerin hastalıkları gibi hastalıkları inceleyen bilim dalıdır. İdrar yolu hastalıkları, mesane, idrar kesesi hastalıkları, penis ve tesislerin hastalıkları, çocuk nörolojisi, prostat hastalıkları gibi hastalıkların teşhis ve tedavi bölümüdür. İdrar yollarında oluşan problemler anne karnındaki gelişme bozukluklarına bağlı olan sebeplerden, idrar yollarında taş ve iltihaplanmalar ile iyi ve kötü huylu tümörlerden dolayı idrar yollarında çıkan hastalıklardır.

İdrar hastalıkları ile ilgili sırayla bilgiler verelim

İdrar torbası iltihabı

İdrar torbasının virüsler tarafından ve bakteriler tarafından iltihaplanması sonucu ortaya çıkan hastalıktır. Bu hastalık tıp dilinde Sistit olarak bilinmektedir. Hastanın alt kısmında ve bacak aralarında ağrılar görülür. Hastada sık sık idrara çıkma gibi problemler görülür. İdrar yaptıktan sonra mesanede veya penisin ucunda şiddetli ağrılar hissedilir. Bazı durumlarda idrar yollarında kanlı idrar görülür ve yanmalar şeklinde ağrılar belirlenir. Ağrıları dindirmek için karnına sıcak su torbası konularak ağrının hafifletilmesi sağlanır.

İdrar tutukluğu

İdrar tutukluğu mesanede idrar torbasının dolu olduğu zamanlarda idrar yapılamamasıdır. Bu sebeple karnın alt bölgesinde kasılmalar ve ağrılar olur. Tıp dilinde AQkut Retansiyon adı verilen hastalığın çeşitli nedenleri vardır. Bunlar prostat büyümesi, böbrek taşı, idrar yollarının doğuştan kusurlu veya hasarlı olması, mesane felci, bel soğukluğu, aşırı miktarda alkol içmek, sinir hastalıkları, üşütmek gibi sebepler idrar tutukluluğunun nedeni olabilir. Yapılması gereken ilk önlem karın bölgesine sıcak su olan bir şişe konur ve sıcak suyla banyo yapılırken; idrar çıkarmaya çalışılır.

İdrar yollarında yanma

İdrar yollarında bulunan yanma genellikle idrar yaparken çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelir. Bunların başında ülser, mesane iltihabı, bel soğukluğu, mesane uru, prostat iltihabı, yumurtalık iltihabı, apandisit gibi hastalıklar düşünülebilir. Bu sebeple tedaviye geçmeden önce hastalığı doğuran nedeni tespit etmek çok önemlidir. Tedavi şekli hastalığı doğrudan nedene göre yapılmalıdır.

Kan işemek

Tıp terimi olarak hematüri olarak adlandırılan bu hastalık önemli bir hastalığın işareti sayılabilir. Bu sebeple idrarında kan gelmesi ile vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekir. İdrarda kan görülmesi, idrar yolu iltihabı, mesane taşı, böbrek kanaması, prostat iltihabı, kum veya taş gibi böbrekte sorun, kan hastalıkları veya başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Yediğimiz yiyecekler ile ilgili veya bazı ilaçlar veya gıdalarda idrarda kan görülmesi ne sebep olabilir. Örneğin; çilek, ıspanak, domates veya ağrı kesici ilaçlar gibi kan gelmesine neden olan sebeplerde vardır.

İdrar zorluğu

İdrar zorluğu hastanın günlerce idrara çıkamama şeklinde kendini gösterilen hastalıktır. Tıpta bu hastalığın ismi Anüri olarak adlandırılır. Mesane ve idrar torbası aslında boştur. Hasta baş ağrısı, uyuşukluk, adelelerde oynama, kusma gibi şekiller ile sıkıntılar yaşayabilir. Bunun sebebi böbrek hastalıkları, rahim hastalıkları, mesane hastalığı, idrar yollarında taş bulunması gibi sebeplerden dolayı idrara çıkma konusunda problem yaşanır. Bu vesileyle bir an önce doktora görünülmesinde fayda vardır.

Prostat

Erkeklerin idrar yolunun ve mesanenin altında bulunan genital sistemine ait bir bezdir. Genellikle idrar yapamama, idrar yollarında ağrı sızı, karın ağrısı, kasık ağrısı gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Bu durumlarda erkeklerde idrar yapamama özelliği ile kendini gösterir. Sıkıntılı ve sancılı bir süreçtir. Son dönem teknolojileri ile tedavisi mümkündür.

" } ] }