{ "title": "İnek Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/inek-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 01:57:07", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "İnek hastalıkları: İnsanda hastalıklar olduğu gibi hayvanlarda da hastalıklar görülür. İnek hastalıkları ineklerde görülen hastalıklardır. İnek hastalıkları veteriner tarafından muayene edilir ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. İneklerde görülen hastalıklar danalara bulaşabilir. İneklerde oluşan hastalıklar bulaşıcı ve salgın hastalıklardır. Ineklerde görülen bu hastalıklar sadece dana ya bulaşmaz. Çiftleştiği eşine de bulaşır. Beslenmeye bağlı hastalıklar da vardır. Bu ineklerde yanlış beslenme ve yanlış besinlerden kaynaklanan bir hastalıktır.

Ödem sonucu veya bir travma sonucu ile oluşan inek hastalıkları da vardır. Travma sonucu hastalık, beklenmedik bir anda meydana gelen hastalıktır. Düşmesi sonucu, doğumundan oluşan hastalıklar gibidir. İnek hastalıklarının hepsinin ayrı ayrı aşısı mevcuttur. Bu aşılar zamanında ve düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En bilindik inek hastalıkları bunlardır. Bunların dışında birkaç hastalık daha vardır.

Mastit hastalığı: İneklerde görülen önemli bir hastalıktır. İneğin meme kısmında olan bir hastalıktır. Memede şiddetli ağrı ve ödem oluşur. Buda memenin kör kalmasına sebep olur. Yani memenin ucu kapanır ve süt veremez. Süt vermedik vücutta şişer ve hastalık tüm vücuda yayılır. Erken tedavi edilmesi gerekir.

Şap hastalığı: Şap hastalığı çok büyük verim kaybettiği için ekonomik zarar çok fazla olur. Şap hastalığının tedavisi ancak şap aşısı ile mümkündür. Buda diğer hastalıklar gibi erken tedavi edilip ve erken aşısı yapılmasıdır.

Brusella hastalığı: İneklerde görülen bu hastalık erken teşhis edilmelidir. Çünkü bu hastalığa yakalanan kişi direk kesime gönderilir. Çünkü geç fark edildiği için tedavi veya aşı etki etmez. Hastalıklı bir inek verimli ve sağlıklı süt vermez. Bu tür hayvanların sütü içildiği zaman insanı zehirler. Süt veya süt ürünlerinin zehirlenmesi ölümle sonuçlanabilir.
" } ] }