{ "title": "İnme Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/inme-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 21:23:48", "author": "ismail cengiz", "article": [ { "article": "İnme Hastalığı, Beyin dokusunun çok ufak bir kısmını orayı besleye damar kanalıyla gelen ufak bir pıhtı nedeniyle tıkanması veyahut da ufacık bir alanda o damarın kanama sonucu o küçücük bir alanda olan fonksiyon bozukluğunun ortaya çıkardığı sonuçlardır. Mesela şöyle diyebiliriz eğer beynimizin sol tarafına gelen damar kanalıyla çok ufacık bir pıhtı geldiği zaman beyniniz sol tarafında bir alanda çok ufacık bir yerde beyin dokusu ölüyor o dokunun fonksiyonu ortadan kalktığı için vücudun sağ tarafında hem kolunuzda hem bacağınızda belki bir felç ortaya çıkıyor yani vücudunuzun bir kısmı fonksiyonunu kaybediyor. Ölümle sonuçlanma riski yüksektir. Yani hangi tip inme ona bağlı olmak üzere diyelim ki %10 ile &20 arasında bir ölüm riski mutlaka vardır. Eğer o erken dönemde birtakım tedbirler alınmamışsa.

İnme Hastalığı Neden Olur?

İnme genellikle 50 yaşın üzerinde görülür fakat gençlerde de çok nadir nedenlere bağlı olmak üzere inme olabilir. İnme hastalığı riski bulunan insanlar; Vücudun herhangi bir yerde damar sertliği olan insanlarda boyun damarlarında olan ileri derecede dağınık olabilir veyahut kalp problemleri olup da kalbinde ritim bozukluğu olan insanlar olabilir. Yüksek tansiyonu olup da tansiyonu kontrol altına olmayan insanlar olabilir. Damar sertliğini arttıran faktörler; uzun yıllar sigara içmek, az hareket, yüksek kolesterol, şeker hastalığı bu tip faktörlerin olması inme riskinizi arttırıyor.

İnme Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Vücudun bir kısmında bir anda kuvvet kaybı ortaya çıkması, bayılma, bunaltı, kusmak, baş dönmesi, şuurun kaybolması, bu geçici şuur kaybı olabilir veya tamamen şuur kaybı olup hastaneye kadar öyle gidebilir. Bazen sadece basit bir baş ağrısı gibi tabloyla da ortaya çıkabilir. Yani en basitinden farkına bile varamayacağımız bir şekilden ani ölüme kadar birdenbire ortaya çıkabilir tabi bu tabloya bağlı olarak da hastanın hissettiği değişir. Esasında hastanın çevresindekilerin inme tanısını koyması zor olur fakat hastanın ciddi bir rahatsızlık geçirdiği birçok vakada ortaya çıkar çünkü karşınızda şuurunu kaybedip birdenbire bayılan bir hasta varsa bu mutlaka inmeye bağlı olup olmadığını hasta yakınlarından vazgeçtik doktorlar bile ilk anda söylemeyebilir çünkü hasta başka bir nedenle bir şok tablosu içinde olabilir yani şuurun kaybedilmesi, hastanın bir anda bayılması hastanın inme geçiriyor anlamına gelmez.

İnme Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnme geçiren birinin eğer hala hayattaysa acilen mutlaka bir hastaneye getirilmesi gerekir. Bu hastaneye de getirildiği zaman çok farklı tablolar ortaya çıktığı için çok ciddi bir durumda ise mutlaka bir yoğun bakım ünitesine alınır. Burada hayati fonksiyonlarının devamı sağlanır. Bazen de daha basit bulgularla ortaya çıkar diyelim hastanın sadece bir kolunda kuvvet bozukluğu vardır ve şuuru yerindedir. Hangi tabloyla gelirse gelsin nedeninin mutlaka hemen öğrenilmesi için çaba içinde olmak gerekir. Hayati fonksiyonlarını sağladıktan sonra nedenini bulmak için bilgisayarlı tomografi ile beyinde bir kanamamı yoksa bir damar tıkanıklığı tanısının konulması gerekir. Bu yapıldıktan sonra bulunan bulguya göre hastanın beyin kanaması var ise ve bu çok büyük değil ise o zaman vital fonksiyonlarını kontrol edici önlemler alınması lazım. Tansiyon yüksek ise düşürülmesi lazım. Eğer bu pıhtıya bağlı ise kan sulandırıcı ilaç verilmeli daha sonra da araştırmalara devam edilmelidir. Yani bu kalple ilgili bir inmemi geçirdi, pıhtı kalpten mi geliyor mutlaka bir kalp egosu çektirmek zorundasınız. EKG almak zorundasınız. Eğer bunlar normal ise boyun damarlarını kontrol etmek zorundasınız ultrason ile. Dolayısıyla birçok hastalığa uyguladığınız bu tanıya bağlı farklı yöntemler var fakat bunların içinde en önemlisi hasta hastaneye baş vurduğu zaman önemli hayati fonksiyonlarının kontrol altında olmasıdır, gerekirse yoğun bakımda olmasıdır.
" } ] }