{ "title": "Kadın Hastalıkları Akıntı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kadin-hastaliklari-akinti.jpg", "date": "19.01.2024 22:03:45", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "
Kadın Hastalıkları Akıntı, Kadınların evli ya da bekar olsun jinekeloğa gitmesindeki sebeplerin başında akıntılar gelmektedir. Bu akıntılar fizyelojik yani doğal akıntılar olabilirken bazı akıntılar ise ağrı ve kaşınmalı olmakla beraber fizyolojik olmayan anormal akıntılar olarak adlandırılmaktadırlar.

Fizyolojik (Doğal) Akıntı

Vajinanın ıslaklığı kadınların sağlığı açısından faydalıdır. Vajina kayganlığı sağlayarak ilişkinin sağlıklı bir biçimde geçmesini sağlamak, yürüme ya da koşma gibi durumlarda vajinanın dudak kısmının sürtünerek tahriş olmasını önlemek ve en önemlisi vajina içerisindeki mikropları dışarı atmak için sürekli salgı yapmak durumundadır. Vajinanın normal salgısı kokusuz, berrak olmakla birlikte kaygan ve yapışkanımsı bir yapıya sahiptir. Vajinanın sağlığı açısından olması gereken bu salgının kokusuz ve şeffaf bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Akıntının şiddeti bazı dönemlerde ve durumlarda artış göstermektedir.
Gibi nedenlere bağlı olarak akıntıda artış gözlemlenebilir. Adet dönemine yaklaşıldığında bazı kadınlarda vajinada koku olabilir ve akıntı koyulaşabilir. Bu durum normaldir ve âdet kanamasını oluşturan hormonların bu dönem içerisindeki etkileridir.

Fizyolojik Olmayan (Anormal) Akıntı

Akıntının kötü kokulu, vajina bölgesinde kaşınmalı veya ağrılı olması durumudur. Bu gibi uzun süreli kötü bir kokunun olduğu ya da kanla karışık olarak kötü bir koku olması durumunda vajinada yabancı bir cisim olma olasılığı düşünülmelidir. Hijyenik önlemlere ve tıbbi önlemlere rağmen akıntının geçmemesi durumunda da yine vajinada yabancı bir durum olma olasılığı düşünülmelidir. Böyle bir durumda idrarda yanma veya sızı olabilmektedir. Küçük çocuklarda böyle bir şikâyet olursa vajina içerisinde yabancı bir madde olduğu düşünülüp şüphe duyulduğunda kızlık zarına zarar verilmemeli dikkatli olunmalıdır. Çocuklarda genellikle bu duruma gerekli hijyen koşullarının sağlanamaması ve bağırsak parazitleri neden olmaktadır. Hijyen koşullarının düzeltilmesi ve parazitlerin tedavisi ile çocuklarda oluşan akıntının önüne geçilecektir.

Koyu sarı, kahverengi ya da yeşil renkte olan kanlı, kötü kokulu, köpüklü akıntılar ile bunlara ağrı ve idrar yaparken yanma hissinin de eklenmesi gibi durumlarda akla genital sistem sorunu gelmelidir ve mutlaka Uzman bir hekim tarafından muayene edilmelidir.

Gebelikte Vajinal Akıntı

Gebelik döneminde görülen akıntıların geneli fizyolojik yani normal olan akıntılardır. Gebelik esnasında gebelik hormonları vajinanın içerisindeki florada dengeyi bozarak akıntının miktarındaki artışa neden olurlar. Bu akıntı gebeliğin başlarında hafif kokulu ve süt kıvamında iken gebeliğin ilerleyen dönemlerinde akıntı miktarı artarak daha da koyu bir hale gelebilir. Hamilelik döneminde bu akıntı fizyolojik bir akıntı olarak değerlendirilmektedir. Bu dönemde akıntının sürekli olması ve hiçbir şikâyete neden olmaması yine fizyolojik olarak değerlendirilirken akıntının gittikçe koyulaşması, kokması, ağrıya yol açması ya da işemede yanma hissi oluşması akıntının enfeksiyona bağlı bir akıntı olması demektir.

Vajinal Akıntının Artışına Neden Olan Sebepler
" } ] }