{ "title": "Kadın Hastalıkları Miyom", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kadin-hastaliklari-miyom.jpg", "date": "21.01.2024 17:21:41", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kadın hastalıkları miyom, rahim ağzı ya da rahim içinde oluşan, düz kas ve bağ dokusu içeren, kanser olmayan iyi huylu kitleler miyom ya da ur olarak tanımlanır. Miyomların büyüklüğü bazen toplu iğne ucu kadar olurken bazen bir kavun büyüklüğü kadar da olabilir. Oldukça yavaş büyüyen miyomlar, bazen bir tane bazen ise sayılamayacak kadar çok olabilir. Daha çok birden fazla görülme eğilimlidir. Genelde yuvarlak ve pembemsi bir renkte oluşum gösteren miyomların kadınların yaklaşık %20'sinde görülmektedir. Daha çok 35-45 yaş arasında görülen miyomlar, ergenlik döneminde de görülme ihtimali çok az olsa da vardır. Menopoz döneminden önce miyom görülen kadınlarda menopoz dönemine girildiğinde miyomlar hızla büyüyebilir. Miyom nedeniyle oluşabilecek belirtiler miyomun konumlandığı yer ve büyüklüğüne bağlı olarak değişir.

Miyom çeşitleri
Kadın hastalıkları miyom belirtileri nelerdir?

Kadın hastalıklarında miyom teşhisi detaylı jinekolojik muayene sonucu yapılabilmektedir. Bu şekilde tespit edilen miyom ağrı ya da kanama tarzı belirtiler sonrası yapılan tetkikler sonucu ortaya konmaktadır. Normal durularda miyom teşhisi, rutin bir jinekolojik muayenede tespit edilemez. Miyom belirli bir büyüklüğe geldikten ve kanama, ağrı gibi şikâyetlere neden olduğunda miyom için tanı yapılabilir. Miyom nedeniyle ortaya çıkabilecek belirtiler;
Miyom tanısı nasıl yapılır?

Ultrasonografi: Ultrasonografi tekniği ile karın üstü ya da vajina içine bir cihaz sokularak iç genital organlar incelenir. Bu inceleme sonrası miyomlar tespit edilebilir.

Histeroskopi: Teleskopi adlı bir cihaz rahim boynu aşılarak rahim içine sokulur. Rahim içi detaylı bir şekilde incelenerek miyomlar tespit edilebilir.

Laparoskopi: Karın bölgesinde ufak bir eksi açılarak teleskopik bir alet yerleştirilir ve rahim içi detaylı bir şekilde incelenir.

Histerosalpingografi: İlaçlı bir film yöntemi ile rahim içine ince bir tüp ile ilaç verilir. Bu ilaç karın boşluğuna kadar ilerler ve bu ilaç sayesinde rahimde meydana gelen anormallikler tespit edilir.

Kadın hastalıkları miyom tedavisi nasıl yapılır?

Miyomlar bazen çok ufak olduğundan herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz. Fakat bazı şikâyetlere yol açan miyomlar, kanser riski taşıyanlar, boyut olarak oldukça büyük olanların tedavi edilmesi gerekebilir.

Tıbbi tedavi: GnRH grubundaki ilaçlar var olan miyomların küçültülmesi için uygulanır. Fakat ilaç tedavisi uzun süre devam edildiğinde vajinal kuruluk, kemik kaybı ve sıcak basması gibi şikâyetler oluşabilir. Bu tür ilaçlar ameliyattan önce var olan miyomları ufaltmak amacıyla kullanılır.

Cerrahi tedavi: Miyomlar hızla büyüyorsa ve ciddi şikâyetlere yol açıyorsa cerrahi operasyon ile alınması gerekebilir. Cerrahi miyomun yeri, büyüklüğü ve tipine bağlı olarak değişebilir.

Myomektomi: Miyomun rahim duvarından sıyrılarak çıkartılmasını kapsayan bir işlemdir. Özellikle bebek sahibi olmak isteyen kişilere uygulanan bir yaklaşımdır. Laparoskopi yöntemi ile gerçekleştirilir. Eğer miyom laparoskopi yöntemi ile alınamayacaksa karın bölgesinden kesi açılır ve myomektomi gerçekleştirilir.

Rahmin alınması: Çok hızlı büyüyen miyomlar ciddi sıkıntılara yol açıyorsa ve ileride bebek sahibi olma düşüncesi yoksa rahmin tamamen alınması yöntemidir.

Takip: Kadınlarda oluşan tüm miyomlar cerrahi ile çıkarılmaz. Eğer tespit edilen miyom herhangi bir şikâyete yol açmıyorsa miyomun seyri belli aralıklarla takip edilir.
" } ] }