{ "title": "Kalp Damar Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kalp-damar-hastaliklari(1).jpg", "date": "20.01.2024 01:50:53", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kalp damar hastalıkları, Kalp damar hastalıkları organlarımızın çalışması için gerekli olan maddeleri taşıyan kanı, diğer organlara pompalamakla görevli olan kalbin görevini yapmak için dakikada ortalama 70 kere kasılıp her defasında bu kanı diğer bölgelere göndermesi için hayati önem taşır. Kalbimiz yaklaşık olarak her gün iki buçuk milyar kez kasılarak 180 milyon litre kanı vücuda pompalamaktadır. Organların hayati varlığını sürdürebilmesi için oksijen gereksinimleri vardır. Bu organlarımıza atardamarlar yolu ile taşınır. Kanın vücuda pompalanması için ise kalbe gerek vardır. Kanı besleyen damarlara koroner damar denmektedir. Burada oluşabilecek hastalıklar ile kalbin çalışması ve verimini etkileyecek önemli problemlere yol açabilir. Kalpte oluşan rahatsızlıklar sonucu koroner kalp hastalığı oluşabilir. Bunun sonucu olarak kalbin beslenmesi, çalışması ve kasılması oranı bozularak kroner arter hastalığı gibi hastalıklara sebep olarak; ölüm ve iş gücü kaybı sebeplerine yol açar.

Kalp damar hastalıklarında şikâyetler

Kalp damar hastalıklarında görülebilen en büyük şikâyetler ve klinik sebepler şöyle ifade edilir. Göğüs ağrısı, ritmik bozukluklar, kalp yetmezliği, ani ölüm kalp damar hastalığı, kalbin beslenme bozukluğu ile daralmalar miyokart enfarktüsü gibi sebeplere ile göğüste ağrılar oluşur. Nadiren koroner damar hastalığı olmaksızın Aort kapak hastalıkları da görülebilir. Böyle hastalıklarda kişilerde çoğunlukla yorulma, aşırı sinirlenme, göğüs ön tarafında sancı, sol kola ve boyuna gidebilen ağırlığı, sıkıştırma, baskı tarzında ağrılar ile kendini belli edebilir. Bu hastalıkta bazı durumlarda ise dinamik şikâyetler olabilir. Bu durumlarda dinlenerek geçebilir. Ancak uzun süreli istirahatler de geçmeyen ağrılarda büyük tehlikelere sebep olabilir. Damar darlığında incelmeler ve tıkanıklıklar ile damarın kan pompalama işlevi belirli oranlarda gerçekleşmez. Böylece kalp kasılma görevini yapamaz ve ritim bozuklukları oluşabilir.

Kalp-damar hastalıklarından korunmanın yolları

Bu hastalıkla önemli olan kroner damardaki darlıkların enfarktüse yol açmadan tedavi edilerek; bu hastalığın giderilmesidir. Öncelikli olarak kalp damarların durumunun görülmesi ve bu amaç içinde farklı yöntemler ile örneğin efor testi gibi damar hastalığı olduğundan şüphe edilen hastalara uygulanan testler ile tanı konulur. Koroner anjiyografi kameralar ile damar hastalıkları filmleri çekilerek; tedavi edilmesi gerekir. Bu hastalıkta büyük anlamda stres, sıkıntı halinden uzak durulması gerekir. Ayrıca bu hastalık kronik olarak kendini belli edebilir.

Kalp damar hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Kalp damar hastalarında bu hastalık teşhis edildikten sonra tıkanıklık ve darlık görüldüğünde uygun bir zamanda balon anjiyoplasti yapılır. Bu işlem ile damar içindeki dar olan bölgede özel olarak yapılmış balon sayesinde sürekli olarak şişirilerek gevşetilmesi esnasında damarda bulunan darlık genişletilerek; tedavi edilmiş olur. Bu balon aynı zamanda birden fazla damarda tıkanıklık varsa bunu düzelterek; damar tıkanıklığı giderilir. Balon ile tedavi dışında o bölgeye stent uygulanarak tedavi edilebilir. Bu tedavilerin uygun olmadığı durumlarda ise baypas cerrahisi veya ilaç tedavisi ile kalp damar hastalıkları tedavi edilir. Bypass cerrahisindeki damarlarda bulunan darlıkların arasına köprü görevi gören bir damar konulur; hastanın kendisinin bacak bölümündeki toplardamarı alınarak, göğüs alanına yerleştirilir. Böylelikle tıkalı olan bölge giderilmiş olur. Bu sayede kalbin gerekli görevini kolaylıkla yapması sağlanır. Kalp damar hastalıklarında ilaçlar ile de tedavi mümkündür. Bu sayede kalbin yükünü azaltıcı, o bölgede kan pıhtılaşmasını önleyen ilaçlar kullanılarak; doktor tavsiyesiyle tedavi edilir.
" } ] }