{ "title": "Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kalp-hastaliklari(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:26:14", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kalp hastalıkları, kalp vücudun en önemli organıdır. Yaşam boyunca hiç durmadan çalışır ve bu nedenle de hastalıklara karşı oldukça duyarlıdır. Kalpte yaşanan bir fonksiyon bozukluğu durumunda genel vücut sağlığı da olumsuz olarak etkilenir. Dolayısıyla kalp hastalıklarına karşı oldukça dikkatli olunması gerekir. Kalp hastalıklarında ortaya çıkan en önemli belirtiler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, baş dönmesi, öksürük ve halsizlik olarak sıralanabilir. Ancak yaşanan belirtiler hastalığın türüne bağlı olarak değişim gösterebilir.

Kalp hastalıkları

Kalp yetmezliği: Aşırı halsizlik, nefes almakta güçlük, ayak bileklerinde şişme gibi belirtiler ile kendini gösteren bir kalp hastalığıdır. Yaşanan belirtiler ve belirtilerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazen belirtiler hiç fark edilemeyecek boyutlarda olabilir. Ayrıca kalp yetmezliği nedeniyle yaşanan belirtiler bazen farklı hastalıkların belirtileri ile de karıştırılabilir. Kalp yetmezliği kalbin aşırı çalışması ya da güçsüzleşmesine yol açan bazı sağlık sorunları nedeniyle ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon kalp yetmezliğine yol açabilecek bir rahatsızlıktır. Kalp kası zayıflığı, anemi, tiroit bezlerinin aşırı çalışması kalp yetmezliğine neden olabilir. Bunların haricinde aritmi, hasarlı kalp kapakçıkları, kalp kası iltihabı ve doğumsal sorunlar kalp yetmezliğine yol açabilir.

Kalp yetmezliği tedavisi ilaç tedavisi, ameliyat ve yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile tedavi edilebilir. Kan akışını kolaylaştıran ilaçlar kalp yetmezliği tedavisinde olumlu sonuçlar verir. Ayrıca kalp kasını kuvvetlendiren ve çarpıntıyı önleyen ilaçlar da kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasındadır. Bu ilaçların yanı sıra vücutta su tutumunu engelleyen ve kalp yetmezliği nedeniyle akciğerlerde meydana gelen ödemin atılmasını sağlayan idrar söktürücü ilaçlar da kullanılır. Kalp yetmezliği için hangi ilacın ne kadar kullanılacağı kalp yetmezliğinin nedeni ve boyutuna göre farklılık gösterir. Kalp yetmezliği için cerrahi çok tercihe dilen bir yöntem değildir. Fakat ilaç tedavisine rağmen hastalık kontrol altına alınamıyorsa ve ameliyatın çözüm olacağı düşünülüyorsa tercih edilebilir.

Kalp krizi: Kalbe kan taşıyan damarlardan herhangi birinde yaşanan tıkanıklık sonucu oluşan hayati risk yaratan ciddi bir kalp hastalığıdır. Damarlarda yaşanan tıkanıklık, damarlarda toplanan ve zamanla damarı tıkayacak kadar hacimlenen plaklar nedeniyle oluşum gösterir. Kalp kasının, tıkanan damarın bulunduğu bölgesi ölmeye başlar. Kas dokusu yerini ölü dokuya bırakır. Bu gibi durumlarda müdahale için geç kalınırsa hayati risk oluşur. Damarın erken dönemde temizlenmesi, kalbin fonksiyonel olarak fonksiyon kaybeden bölümünün sınırlı olmasını sağlar. Kalp krizi, vücut üstünde ağrı, göğüs bölgesinde ağrı, karın ağrısı, kaygı, baş dönmesi, solunum zorluğu, mide bulantısı, kusma ve terleme gibi belirtilere yol açabilir. Kalp krizinden korunmak için, sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol alışkanlıklarını bırakmak oldukça önemlidir.

Kalp ritim bozukluğu: Tıp dilinde aritmi olarak adlandırılan bir kalp rahatsızlığıdır. Kalbin aşırı hızlı çalışması, yavaş çalışması ya da düzensiz çalışması gibi problemlerden dolayı kaynaklanır. Kalp ritim bozukluğu her yaş ve cinste görülebilir ve her zaman ciddi problemlere yol açamaz. Kalp kaslarının kasılması doğal bir elektrik sistemine bağlı olarak gerçekleşir. Bu sistem düzenli olarak kanın kalbe, kalpten de vücuda akışını sağlar. Bu elektrik sisteminin akışında yaşanan bir problem kalp ritmini bozabilir. Dinlenme anında kalp ortalama olarak dakikada 60-100 defa atar. Fakat egzersiz anında kalp daha hızlı atar. Bazı durumlarda ise daha yavaş atabilir. Sigara, alkol, stres, aşırı egzersiz çok şiddetli olmayan ritim bozukluğuna yol açabilir.

Kalp ritim bozukluğunun en yaygın nedeni koroner arter hastalığıdır. Bunun haricinde doğuştan kalp hastalığı, kalp büyümesi, anemi, kalp krizi nedeniyle kalbin zarar görmesi, Stres, gebelik, hipertansiyon, tiroit bezinin az ya da çok çalışması, akciğer hastalıkları da kalp ritim bozukluğuna yol açabilir. Kalp ritim bozukluğu, terleme, soluk beniz, bayılma, baş dönmesi, yorgunluk hissi, nefes darlığı, çarpıntı, göğüz ağrısı gibi belirtilere yol açabilir. Kalp ritim bozukluğunda her zaman tedaviye gerek duyulmaz. Teşhis konulduktan sonra ritim bozukluğunun şiddetine göre tedaviye karar verilir. Tedavide amaç felç riskini azaltmak, kalp ritmini normale çevirmek, ritim bozukluğuna yol açan hastalığı tedavi etmektir. Ritim bozukluğu için antiaritmik ilaçlar reçete edilebilir. Ayrıca kalp pili, elektro şok cihazı gibi farklı tedavi seçenekleri de kalp ritim bozukluğu tedavisinde kullanılabilir. Doktor hastalığın türüne göre tedavi şekline karar vererek uygun tedaviyi başlatır.
" } ] }