{ "title": "Kalp Kası Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Kalp-Kasi-Hastaliklari-66.jpeg", "date": "20.01.2024 14:48:10", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Kalp kası hastalıklarının diğer bir ismi kardiyomiyopatidir. Kardiyomiyopati; kalp yapılarının hastalığı veya fonksiyon bozukluğu sonucu olmayan ve anormal kalp kası performansına sebep olan kalp kası hastalıkları olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün sınıflandırmasına göre bilinmeyen sebeplere ve spesifik rahatsızlıklara bağlı olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Kalp kası hastalıklarında bilinmeyen nedenler (Primer nedenler)
Kalp kası hastalıklarında spesifik nedenler (Sekonder nedenler)
Kardiyomiyopatilerde genellikle kalp kasının bozukluğu, sol karıncığın şeklini ve işlevini etkilemektedir. Sadece ritim bozukluğu sağ ventriküler kalp kası hastalıklarında sağ karıncık etkilenmiştir. Hipertrofik kardiyomiyopatilerin yarıdan fazlası, dilate kardiyomiyopatilerin dörtte biri genetik nedenlerden kaynaklıdır.

Hipertrofik kardiyomiyopati; Kalp kaslarında kalınlaşma ile meydana gelen kalp kası hastalıkları şeklidir. Hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda kalbin kasılma fonksiyonu genellikle normal hatta artmış olmasına rağmen kalbin kasılmalarında bozukluk vardır.

Bazı hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda sol karıncık çıkış yolunda kanın aorta pompalanmasını engelleyen darlık bulunmaktadır. Hasta kişiler nefes darlığı, bayılma ve göğüs ağrıları şikâyetlerinden yakınmaktadırlar. Büyüme çağında ve genç yetişkin çağda aniden ölüme sebep olabilen bir rahatsızlıktır.

Dilate kardiyomiyopati; Genişlemiş ve hareketi azalmış sol karıncıktan ibarettir. Çoğunlukla sebebi bilinmemektedir. Rahatsızlıkta genetik yatkınlığının olması aileden gelme bir hastalık olduğunu düşündürmektedir. Hasta kişilerin %75 - 80'i kalp yetmezliği ile kendini göstermektedir.

Restriktif kardiyomiyopati; bu rahatsızlıkta kasların kasılma ve gevşeme yeteneğinin azalması sebebi ile kalbin dolma fonksiyonu bozulmuştur. Hasta kişilerin tansiyonu oldukça düşüktür. Ekg sonuçlarında özel belirtileri bulunmaktadır.

Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati; Genetik ve ilerleyici bir etkiye sahiptir, sıklıkla genç erkeklerde görülmektedir. Sağ ventrikülün bağ ve yağ dokusu ile kaplanması sonucu gelişmektedir. Hızlı kalp atımı ile görülmektedir. Zorlu egzersizler sonucu gençlerde ani ölümlere sebebiyet vermektedir.

Kalp kası hastalıklarının tedavisi nasıl yapılır?

Kardiyomiyopatilerin tedavisi kalp hastalıklarının tipine, hasta kişilerin şikâyetlerine ve ani kalp ölüm risklerine göre tedavi şekilleri belirlenerek, tedaviler uygulanmaktadır.
" } ] }