{ "title": "Kedi Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kedi-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 04:07:25", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kedi hastalıkları, diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi dikkate alınması gereken rahatsızlıklardır. Ev içerisinde beslenen evcil hayvanların sağlığı 2 kat önemlidir. Evcil hayvanların kendi sağlıkları kadar temas ettikleri insanlar için de önem arz etmektedir. Bazı hastalıklar kediler için ölümcül olabilir, o yüzden belirtileri erken fark edip müdahale edilmelidir. Düzenli olarak veterinere götürüp tüm aşılarını yaptırmalı ve beslenmesine, bakımına özen gösterilmelidir.

Kedilerde görülen hastalıklar nelerdir?
Kedilerde sıkça görülen hastalıklar

Flutd

Kedi sistiti. Susuzluğun yol açtığı bir hastalıktır. Kedinin devamlı kuru mama ile beslenmesi az su tüketmesine sebep olabilir. Kediler susuzluğa dayanıklı oldukları için su içme ihtiyaçları geç devreye girebilir. Bu yüzden hastalık meydana geldiğinde ilk önce kuru mama kesilmelidir. Doğal sulu mamalar ile hasta kedi beslenmelidir. Ara öğünler yaparak kısa kısa, az miktarda mama verilmelidir. Su içmekte direnen bir kediye tavuk suyu, et suyu gibi sulu gıdalar teşvik edici olacaktır. Tuvalet kumu mümkün olduğunca sık sık değiştirilip temizlenmelidir. Veteriner tavsiyesi olan ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmalıdır.

Periodontit

Diş ve diş eti hastalıkları. Genelde kedilerin 3 yaşından sonra görülebilen bir hastalıktır. Dişleri tutan kemiğin iltihaplanmasıyla oluşan hastalık 3 yaşını dolduran kedilerin çoğunluğunda görülmektedir. Böyle durumlarda bir veterinerden yardım almak gerekir. Zira tedavi edilmeyen diş ve diş eti iltihaplar diş kayıplarının yanı sıra karaciğer, böbrekler, kalp gibi iç organların iltihaplanmalarıyla sonuçlanabilir. Beslenen kedilerin diş ve diş eti rahatsızlarını engellemek için iyi ve kaliteli mama kullanılmalıdır. En fazla yılda bir kere diş kontrolü için veterinere gösterilmelidir ve en önemlisi bebekliğinden itibaren kedi bakımına diş fırçalama işi de dahil edilmelidir. Mümkün olduğunca kedinin dişleri uygun fırça ile fırçalanmalı ve buna alıştırılmalıdır.

Hipertiroidiiizm

Tiroit bezinin hızlı çalışıp fazla hormon üretmesi demektir. 8 ve üzeri yaşlarda olan kedilerde görülebilen bir hastalıktır. Tiroit bezlerinde oluşan iyi huylu bir tümörün sebep olduğu hızlı ve aşırı hormon üretimidir. Kedilerde oluşan aşırı iştah artması, kusma, tansiyon çıkması, kalp çarpıntılarının hızlanması, vücut ısısının artması ve aşırı hareketlilik bu hastalığın belirtilerindendir. Veterinere danışılmalı ve tavsiye edilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır. Unutulmamalıdır ki iyi huylu tümörün nitelikleri değişip kansere dönüşebilir.
" } ] }