{ "title": "Kedi Tırmığı Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kedi-tirmigi-hastaligi(1).jpg", "date": "18.01.2024 23:11:24", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Kedi Tırmığı Hastalığı, İsminden de anlaşıldığı gibi, kedi tırmığı hastalığı kedinin tırmalaması, ısırması ya da pati darbesiyle bireylerde açmış olduğu yaralı bölgede oluşan bir rahatsızlık türüdür. Bu temelde enfeksiyona bağlı bir rahatsızlık olup iyileşme süreci çok uzun olmayan ve genelde çok tehlikeli boyutlara ulaşmayan bir hastalık türüdür.

Kedi Tırmığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Kedi tırmığı hastalığıyla beraber ateşin yükselmesi ve hafif baş ağrısı, mide bulantısı, titreme, baş dönmesi ve halsizlik görülür. Aynı zamanda korku ve panik halinin de etkisiyle bu belirtilerin şiddeti artabilir. Aynı zamanda kedinin hasar verdiği yerde yanma ve kaşıntıyla beraber kabarmalar da oluşur. Bu bölgenin aldığı darbeye göre değişmektedir. Sadece deride bir hasar varsa iyileşme daha kolay sağlanırken, damara ya da deri altına bir hasar verilmişse ağrı ve şişlik de oluşur.

Kedi Tırmığı Hastalığı İçin Ne Yapılmalıdır?

Eğer kedi sokak hayvanı ise mutlaka hekime danışın. Mikrop taşıma ve bulaştırma riski çok daha fazladır. Eğer ev kedisi ise ve aşıları yapılmışsa sizin aşı olmanıza muhtemelen ihtiyaç olmayacaktır. Kedi tırmaladığı bölgeye zentin yağı ve temiz bir pamukla önce pansuman yapınız. Ardından bu bölgenin mikrop kapmaması için sargı beziyle sarın. Sakin olmanız da son derece önemlidir. Stres ve korku sizin gerilmenize ve daha fazla yan etkilerin belirtisine neden olur. Ardından bir hekime danışarak size vereceği antibiyotiği kullanmanız gerekir. Olası bir mikrop kapma nedeniyle enfeksiyonun yayılmaması için doktora muhakkak gidilmesi gerekmektedir. Bazı bireyler ev hayvanlarının aşılarını aksatabilir ya da takip etmeyebilir. Bu nedenle kedinin karnesiyle beraber bir veterinere gidilmesi de almanız gereken önlemler arasındadır. Sağlığınızı riske atmamak için bunu mutlaka yapınız.
" } ] }