{ "title": "Kemik Erimesi Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kemik-erimesi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:36:27", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kemik erimesi hastalığı, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen hastalığın tıp dilindeki adı osteoporozdur. Kemiklerde yer alan dokuların azalması sonucu kemik dayanıklılığını kaybeder ve kemik erimesi meydana gelir. Eğer hastalık yüksek şiddette seyrediyorsa kemiklerde kırılganlık daha fazla olur. Kemiklerdeki kırılganlık sonucu da kemik erimesi meydana gelir. Kemikler yapı olarak devamlı kendi yenileyebilme özelliğindedir. Kemiklerdeki dokular kendini ve kemikleri yenileyebilmektedir. Kemiklerdeki dokuların bu özelliği yaşam kalitesinin yükselmesini sağlar. Fakat bazı durumlarda bu dokuların kemik yoğunluğu üzerindeki etkisi azalır ve kemik erimesi hastalığı başlar. Osteoporoz yani kemik erimesi kemik kütlesinin azalması anlamına da gelir.

Kemik erimesini engellemek mümkündür. 35 yaşa kadar vücuttaki kemik yoğunluğunun mümkün olduğunca arttırılması ileri de oluşabilecek kemik erimesi hastalığı riskini azaltır.

Kemik erimesi kimlerde görülür?

Kemik erimesi hastalığı erkeklere nazaran kadınlarda daha fazla görülmektedir. Kemik erimesi hastalığı için risk grubunda olan kişiler;
Kemik erimesi hastalığı belirtileri nelerdir?
Kemik erimesi hastalığı için alınabilecek önlemler nelerdir?

Kemik erimesi hastalığı yavaş yavaş sinsi bir biçimde ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle de erken teşhis tedavi için oldukça önemlidir. Erken teşhis edilemediğinde ciddi anlamda kalıcı sakatlık ve ölüm riskine neden olabilir. Kemik erimesi hastalığına yakalanmamak için 35 yaşına kadar kemik kütlesinin mümkün olduğunca arttırılması gerekir. Hastalığı önleyebilmek için;
Kemik erimesi hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Kemik erimesi hastalığında teşhis için geç kalınmışsa kaybedilen kemiğin tekrar yerine konulması oldukça zordur. Ancak farklı tedavi seçenekleri uygulanarak hastalığın seyri yavaşlatılabilir ya da kemik erimesi süreci durdurulabilir. Kemik erimesi hastalığında tedavi iki farklı yöntem kullanılarak yapılır. Bu yöntemler;

Östrojen tedavisi: Östrojen tedavisi ile kemik erimesi süreci ciddi anlamda yavaşlatılabilir. Kemik erimesi ilerlemişse bu tedavi ile kırık oluşumu da engellenmektedir. Tedaviden başarılı sonuç alınabilmesi için en az 5 yıl tedaviye devam etmek gerekir. Şayet tedavi yarıda bırakılırsa hastalık yine eski seyrine dönerek vücuda zarar vermeye devam eder.

İlaç tedavisi: Kemik erimesi hastalığı tedavisinde eğer östrojen tedavisine engel bir sorun varsa ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu tedavilerin haricinde kişi yaşam tarzını ve beslenme alışkanlıklarını da değiştirerek tedaviye destek olabilir.
" } ] }