{ "title": "Kızamık Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kizamik-hastaligi(1).jpg", "date": "18.01.2024 22:23:00", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "Kızamık hastalığı, çok ilginç bir hastalık olup, insan vücudunda bir defa çıktı mı, o insanın ömür boyunca bir daha karşılaşmayacağı bir hastalıktır. Özellikle ilkbahar aylarında ve kış aylarının sonlarında görülen bu hastalık, deride döküntüler ve yüksek ateş gösteren bulaşıcı olan bir hastalıktır.

Kızamık hastalığına yakalanan bir kimse günlük yaşantısına engel olacak şekilde hastayı yorgun ve bitkin bırakır ve vücut ateşi yükselir. Kimi zaman tehlikeli olan bu hastalık, yan etkileri ile diğer hastalıklara da neden olmaktadır. İshal, orta kulak iltihabı, gırtlak ve akciğerde iltihaplar bu hastalıklardan bazılarıdır. Ayrıca kızamık hastalığı anne adaylarında ve bebeklerde oldukça tehlikeli olur. Sonucu ölüme varan durumlar ortaya çıkabilir. Kızamık aşısının yapılmadığı bölgelerde salgın olarak görülebilmektedir.

Kızamık hastalığına sebep olan mikrop, kişinin ağız ve burun yoluyla içine girer ve mikrop yerleştikten yaklaşık 5-6 gün içerisinde hastalık bulaşıcı hale gelir. Bu dönem deri de döküntüler başlamadan önceki dönemdir. Kızamık mikrobu kişiye konuşma, öksürme, hapşırma ya da tükürük damlacıklarının kişiye temas etmesiyle bulaşır. Kızamık mikrobu havada yaklaşık iki üç saat kadar canlı kalabilmektedir. Kızamık hastalığı daha çok çocukluk hastalığı olarak bilinsede, daha önce kızamık geçirmemiş kişilerde yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilmektedir. İnsan vücudu kızamık mikrobuna bir defa bağışıklık gösterdiği için, bir daha o kişi de görünmez.

Kızamık hastalığı kişinin mikroba temas etmesiyle ortaya çıkmaktadır. Kızamık mikrobu ilk önce kişinin burun ve ağzına yerleşir, daha sonra burada üreme yaparak, hastanın bütün vücuduna yayılır. Kızamık mikrobu kana karıştıktan bir hafta sonra belirtileri meydana gelir. Bu hastalığın 14. Gününe gelir. Bu tarihten sonra vücutta döküntüler başlamakta ve mikrobunn üremesi de azalmaktadır.

Kızamık hastalığının belirtileri, mikrobun vücuda yerleşmesinden, 10. Günden sonra meydana gelir ve 3 gün boyunca sürer. Kızamık hastalığında yakalanan kişi de ilk önce ateş yükselir, titremeler başlar, daha sonra ağızların içinde küçük beyaz lekeler belirmeye başlar. Gözler kızarır ve kişi ışıktan rahatsızlık duyar. Daha sonraki dönemde, beyaz lekeler kırmızılaşmaya başlar. Büyüme ile sayıları artarak bütün vücuda yayılmaktadır. Boyundan yüze, gözlerden kol ve bacaklarda bu kırmızı lekeler kabarmaya ve daha da büyümeye başlar. Bu dönemde haftada yorgunluk ve ateş yükselmesi tekrar tekrar görülür ve kişinin bademcikleri şişer, soğuk algınlığı ortaya çıkar. Bu aşamalardan sonra hasta kişi iyileşme dönemine girer, döküntüler solmaya ve düşmeye başlar. Hatta kişi eski enerjisine kavuşup, soğuk algınlığından kurtulur ve bu şekilde iyileşir.

Kızamık hastalığına kesin tanı koymak için, beyaz ve kırmızı lekelerin oluşması ve ortaya çıkması kesin tanı için yeterlidir. Çünkü kızamık hastalığında meydana gelen belirtiler kızamığa özgü olan belirtiler değildir. Bu belirtiler herhangi bir enfeksiyon sonrasında da görülebilmektedir. Kızamık hastalığının belirtileri kişiden kişiye de farklılık yapabilir.

Kızamık hastalığının tedavisi, kızamık aşısı ile yapılmaktadır. Cildin altına enjektör yardımı ile bu aşı yapılır. Kızamık aşısı hastalığa daha önce geçirmemiş yetişkin kişiler ve çocuklarda 2 doz halinde yapılır. Kızamık aşısının ilk doğduğu 12 ila 15 aylarda yapılır. İkinci doz ise 5-6 yaşlarında yapılmaktadır. Bu iki aşıdan sonra kişi kızamık hastalığına karşı büyük oranda korunma sağlar. Kızamık aşısı, hamilelik öncesi ve yetişkinlerde de yapılır. Ancak hamilelik döneminde yapılmaz. Kızamık aşısının hiçbir yan etkisi ve zararı bulunmamaktadır.
" } ] }