{ "title": "Konjenital Kalp Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Konjenital-Kalp-Hastaliklari-86.jpg", "date": "18.01.2024 23:44:32", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Konjenital Kalp Hastalıkları, doğumla beraber görülen kalp hastalığıdır. Çok sık karşılaşılan bir hastalık olmamakla beraber yapılan incelemeler sonucu, doğan her 1000 çocuktan 8'inde görülmektedir. Doğumsal kalp hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılacak tahliller sonucu anlaşılır.

Doğuştan var olan kalp hastalıkları, gebeliğin ilk 2 ayı içerisinde ortaya çıkar. Hamilelikte bebeğin büyümesi, gelişmesi ve organlarının gelişmesi döneminde kendini gösteren bir hastalıktır. Genlerde bu tür kalıtsal kalp hastalığının olması, anne yaşının geçkin olması durumunda yaşanılan gebelik, insülin iğnesi kullanan şeker hastası kadınların gebelikleri, röntgen ışınlarına maruz kalınmış gebeliklerde, annenin hamilelik esnasında kızamıkçık geçirmesi gibi enfeksiyonlar, gebeliğin ilk 2 ayında ilaç kullanılması doğuştan kalp hastalığı, riskini oldukça artmasına neden olur. Bu tür konjenital kalp hastalıkları çok çeşitlilik göstermektedir. Buda kalbin anatomik yapısını olumsuz şekilde etkilemektedir. Genetik ön yatkınlığı olan kişilerde çevresel faktörlerin etkisiyle oluştuğu bilinmektedir. Yeni doğumların ilk yılında en önemli ölüm nedenlerinden birisidir. Çabuk yorulma, dudakta, dilde ve tırnaklarda morarma, sık nefes alma, kilo alamama, sık nefes alma, bayılma, solunum yolu enfeksiyonu sıklıkla görülen belirtilerdir. Konjenital kalp hastalığı olan çocuklarda teşhis (Tanı), tedavi ve bakım süreci çok stresli ve çok yorucu olmaktadır. Bu tür hastalıklarda çocukların aktiviteleri kısıtlanır aileler tarafından. Aksine çocuğun psikolojisi açısından engellenmemelidir. İstisna durumlarda engellenir. Uzmanlar gözetiminde buna karar verilir. Konjenital kalp hastalıkları iki ana başlıkta incelenir.

Konjenital (Doğumsal) Kalp Hastalıkları
Asiyanotik (Morluk yapmayan) konjenital kalp hastalıkları; Şant lezyonlar ağırlıklı olarak soldan sağa doğrudur. Oksijenle temizlenmiş kan kalbin sol tarafından sağ tarafına doğrudur ve pulmoner akım, sistemik akımdan daha fazladır.

Siyanotik (Morluk yapan) Konjenital Kalp Hastalıkları; Şant genellikle, sağdan sola doğrudur, oksijenle temizlenmemiş kan sola geçip oradan da tüm vücuda pompalanır ve bu da akciğere giden kanın azalmasına sebep olur. Oksijeni düşük olan kan vücutta dolaştığı için bebekler mor olarak görünür.

Prognoz Asiyanotik (Morluk yapmayan) Konjenital Kalp Hastalıkları'da daha iyidir. Fallot Tetralojisi dışındaki Siyanotik (Morluk yapan) Konjenital Kalp Hastalıklı çocuklar, teşhis edilmezse yani müdahale edilmezse nadiren bir yaşını geçtikleri görülür. Fallot Tetralojisinde tedavi edilmeyen çocuklarda yaşama süresi 2-7 yıl kadardır. Fakat bu hastalıklı çocukların sadece %10'u tedavisiz 20 yaşını geçebilir. Ameliyat edilen çocukların tam olarak iyileşebilmesi için zaman lazımdır.

Anne karnında iken 3,5 aydan sonra fetal ekokardiyografi yapılarak kalp bozuklukları teşhis edilebilmektedir. Fakat daha hassas tetkikler daha ileri ki zamanlarda yani 6. Ayının sonunda yapılarak bu hastalıkların çoğuna anne karnında iken teşhis konulması mümkündür.

En Sık Rastlanan Konjenital Kalp Hastalıkları (Doğumsal Kalp Hastalıkları)

" } ] }