{ "title": "Koroner Arter Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/koroner-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:18:32", "author": "Pınar BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Koroner Arter Hastalığı, Koroner arter kalbin etrafını çevreleyerek kalbin beslenmesini sağlayan atardamarların bütünüdür. Beslenme bozukluğu, obezite, yağlı besinlerin aşırı tüketilmesi ve uzun süre hareketsiz kalanlarda yiyeceklerin yan maddelerinin damarlarda birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Damar duvarı elastik ve genişleyen bir yapıya sahiptir, bazı durumlarda kan miktarı artar fakat bu durum damarda basınç artışı olarak hissedilmez. Sorun beslenme alışkanlığındaki bozukluktan dolayı damarın yapısında oluşan bozulmadır. Genç yaşlarda farkına varılmasa da ilerleyen yaşlarda damarda biriken yan maddeler damar duvarındaki kasların görevlerini yapmalarına engel olacaktır. Zamanla daralan ya da tıkanan damarın kalbe kan ya da oksijeni istenilen miktarda taşıyamaması sonucunda koroner arter hastalığı ortaya çıkacaktır.

Koroner Arter Hastalığı Oluşum Neden Olur?

Bu hastalığa ait bulgular her yaşta görülebilmektedir. Yaşlı insanlarda özellikle erkeklerde 60 yaşından büyüklerde ve bayanlarda 70 yaşından sonra sıklıkla görülmektedir. Kadınlarda erkeklere nazaran daha az görülmesinin sebebi, kadınlarda salgılanan östrojen hormonunun bu hastalığa karşı koruyucu etki göstermesidir. Fakat menopoz döneminden sonra östrojen hormonunun miktarındaki azalma nedeni ile hastalık riski artış gösterecektir.

Sigara vücudun her noktasında hastalıklara neden olmakla birlikte bu hastalığın oluşumunda da önemli bir etkendir. Düzensiz beslenme sonucu kolesterol seviyesi yükselecek ve kan basıncı artacaktır. Ayrıca stresli bir hayatın içerisinde bulunanlar ve hayatı monoton bir şekilde hareketsiz olarak geçirenler hastalığın oluşması açısından önemli risk gurupları içerisindedir.

Koroner Arter Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hiçbir belirtisinin olmadığı durumlarda söz konusu olmakla beraber, hastalığın bulguları değişiklik gösterebilir ve hastalık ilerledikçe kalbin beslenmesi bozularak beslenme yeterli olmayabilir.
Bu gibi belirtiler doğrultusunda hastalıktan şüphe edildiği durumlarda bir kardiyoloji doktoruna gidilmelidir.

Koroner Arter Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uzman doktor tarafından yapılan incelemeler sonucunda hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir. Hastalığın boyutuna ve cinsine göre her hasta için ayrı metotlar uygulanmaktadır. Yine hastanın durumuna ve hastalığın derecesine bakarak ilaç tedavisi ya da cerrahi tedavi uygulanmalıdır. İlaçla yapılan tedavinin amacı göğüs bölgesinde oluşan acıyı azaltmak ve kanın incelmesi ve yoğunluğunun azalmasını sağlamaktır. Eğer hastalığa neden olan etken madde bulunmuş ise vücuttan atılması için ve şeker hastalığı ya da kolesterol seviyesinin ayarlanması için de ilaç tedavisi uygulanabilir. Hastalığın ilaç yöntemi ile giderilememesi durumunda ise koroner arter bypass ve anjiyoplasti ameliyatları uygulanmalıdır. Bu ameliyatlarda kişinin yaşı, hangi damarlarda ve kaç tanesinde daralma meydana geldiği, daralmanın yeri ve kas durumuna dikkat edilmelidir.
" } ] }