{ "title": "Kronik Akciğer Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Kronik-Akciger-Hastaliklari-24.jpg", "date": "19.01.2024 04:16:01", "author": "Buse Özay", "article": [ { "article": "
Kronik akciğer hastalıkları, göğüs boşluğunda oldukça fazla yer kaplamakta olan ve sağlı-sollu olarak iki yanda bulunan, insan ve bütün omurgalıların en temel solunum organı olarak bilinen akciğer, havada bulunan oksijeni nüfus ederek, vücutta bulunmakta olan karbondioksiti dışarı vermektedir. Akciğerin dış tarafında oldukça kaygan ve ince bir tabaka vardır buna zar denir ve bu zar plevra olarak tanımlanır. Plevra akciğerde olmasına karşılık göğüs boşluğunun iç kısmını da sarar. Bu zar vücutta oldukça önemli görevleri vardır. Zar, göğüs boşluğunda bulunan yapıların çok rahat bir şekilde hareket etmesine yardımcı olur. Zar bu işlevleri kaygan olduğundan ötürü gerçekleşmesini sağlamaktadır. Her nefes alışta oksijenle dolan akciğer bu almış olduğu oksijen duvarlardan geçerek kana karışır. Karbondioksit ise kan yolu ile akciğerde bulunan hava keseciklerine ulaşır ve doğrudan dışarı atılır. Akciğer insan hayatı için oldukça önem taşımaktadır. Fakat akciğer birçok hastalığa maruz kalabilmektedir. Akciğerde oluşmakta olan bu hastalıklar zaman zaman kronik bir hal alır ve uzun bir zaman boyunca devam edebilme ihtimali bulunur. Ama akciğerde bulunan hastalıklar tedavi ile kontrol altına alınabilmesi mümkün olabilir.

Kronik Akciğer Hastalıkları

KOAH: KOAH hastalığı akciğerde görülmekte olan ve oldukça önemsemesi gereken hastalık bir kronik akciğer rahatsızlığıdır. Bu hastalık oldukça sinsi bir hastalıktır çünkü belirtileri 35 yaşından önce yaşanmayabilir. Fakat 35 yaşından sonra şiddeti her geçtiğimiz gün artmakta olan KOAH belirtileri kendini göstermeye başlar. KOAH insan yaşamını oldukça sarsanc iddi bir kronik akciğer hastalığıdır. KOAH hastalığının belirtiler erken dönem ve geç dönem olmak üzere iki safhada yaşanır. Erken dönem belirtileri, göğüste baskı hissi, inatçı balgamla birlikte sık bir şekilde öksürmek, sık bir şekilde yaşanmakta olan grip, nezle, öksürük, solunumun hırıltılı olması olarak kendini gösterir. İleri dönemde yaşanmakta olan KOAH belirtiler ise kilo kaybı, ayak ve bacaklarda ödemin oluşması, kas zayıflığı, sabahları yaşanan şiddetli baş ağrısı, güç kaybı, dudak ve tırnak morarması olarak kendini gösterebilir. KOAH hastalığının riskini artıran birçok nedenler bulunur bunlar; duman- toz, sigara kullanmak ve hava kirliliği gibi nedenlerdir. KOAH teşhisinde nefes alma kabiliyetini ölçen bir test uygulanmaktadır. Bu testin yanı sıra tanıda röntgen ve bazı tetkikler de kullanılabilir. KOAH hastalığı kronik olduğundan ötürü tedavisi bulunmaktadır. Uygulanmakta olan tedavilerle KOAH hastalığının gidişatı yavaşlatılabilir. Hastanın rahat etmesi için hasta sigara içiyor ise acilen sigarayı bırakması gerekmektedir.

Astım: Astım KOAH gibi kronik akciğer hastalığıdır. Havayı içine çektiğinde havanın akciğere ulaşması bronş adı verilmekte olan yapılar ile gerçekleştirilir. Bazı uyarılar nedeniyle bronşlar ciddi ölçüde kasılır ve daralır. Bu daralmalar sonucunda nefes almak güç bir hale gelir. Bu durumda ise nefes vermek nefes almakta zor hale gelir. Bu nedenlerle ortaya çıkmakta olan nöbetlerle ortaya çıkan kronik akciğer hastalığa astım denir. Çevresel etkenler ya da kalıtsal etkenler nedenler astımı tetikleyebilir fakat astım hastalığının oluşmasındaki en büyük neden ise alerjik reaksiyonlardır. Bazı insanlarda polen, toz, kedi-köpek tüyleri, böcekler, deterjanlara karşı alerjik reaksiyon sergiler ve astım krizleri yaşayabilir. Astım İnatçı öksürükler meydana getirir ve bu öksürükler inatçı ve kuru olur, Bazen bu öksürükler geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Astım hastalığı her geçen gün ilerleyebilir eğer ilerlemiş bir astım ise hastada morarma görülebilir. Astım tanısı oldukça basit bir şekilde koyulabilir. Astım teşhisinde hasta solunum testine tabii tutulur ve akciğer filmi çekilir. Hastalığın tanısı konulduktan sonra ise tedavi süreci başlar. Tanısı konulan astım hastalığının nedeni alerjik ya da sigara kullanımından dolayı ise hasta, bu maddelerden kaçınmalıdır. Eğer astım kronik akciğer hastalığı nedenler arasında yer alıyorsa ise bunun için kesin olarak herhangi bir tedavi söz konusu olamaz. Uygulanmakta olan tedavi yalnızca hastanın rahat bir şekilde nefes alması ve herhangi bir şikâyetinden ötürü azaltmaya yönelik olabilir.
" } ] }