{ "title": "Kronik Hastalık", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kronik-hastalik.jpg", "date": "20.01.2024 02:26:11", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Kronik Hastalıklar, Kronik, bedenin herhangi bir yerinde meydana gelmiş, uzun zamandır devam eden, bazen de yaşam boyu düzelme göstermeyen ve müdahale olanakları daha az kabul edilen rahatsızlık çeşididir. Kronik hastalıklardan diyabet, astım, metabolik sendrom, hipertansiyon ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı birkaçıdır.

Astım

Hava yollarında çeşitli etkenler yüzünden daralma meydana gelmesi ile oluşan ve atak halinde meydana gelen bir akciğer rahatsızlığıdır. Çeşitli etkenler ise bireyin sigara dumanına maruz kalması, soğuk hava ile temas etmesi bu hastalığın tetikleyicisi olur. Bunların sonucunda hava yollarında bir iltihap oluşur. Bronşlardaki bu iltihaplar şiş oluşturur ve kızarmasına neden olur. Bronşlar oldukça hassastır. Astım rahatsızlığının belirtileri şunlardır:
Nefes darlığı insanlarda ataklar biçiminde meydana gelmekte özellikle de geceleri uykudan uyandıracak derecede ortaya çıkmaktadır. Fakat astım hastaların hepsinde nefes darlığı oluşmaz bazılarında meydana gelmektedir. Astım kalıtsal yollarla insanlarda bulunur. Tabi bazı durumlarda kalıtsal olmayabilir de yani kalıtımsal olarak bazı bozukluklar yüzünden de astım oluşabilir. Astım rahatsızlığında ataklar oluşmasına şu etmenler sebep olur:
Hipertansiyon

Günlük yaşamımızda kan basıncının belirli bir zaman içerisinde sürekli yükseklerde olmasıdır. İnsanlarda büyük tansiyonun 120 olması, küçük tansiyonun ise 80 olması en ideal olandır. Hipertansiyon ülkemizde çok fazladır. Erkeklerde çok azdır. Kadınlarda daha fazladır. Orta yaşında olanlarda daha fazla görülmektedir. Yüksek tansiyon gizli olarak vücuda yerleşen sinsi bir rahatsızlıktır. Bu özelliğinden dolayı her yaş gurubunda görülebilir. Kendini göstermeden meydana gelir. Yüksek tansiyon olanlarda şu türden hastalıkların olması mümkündür.
Eğer fazla kilolarınız varsa, hamile iseniz, sigara tüketiyorsanız, ailenizde yüksek tansiyonu olan varsa, diyabet hastası iseniz ve yaş sınırınız kırkın üzerinde ise tansiyonunuzu sürekli ölçtürün.

Diyabet

Diyabet hastalığı, kronik bir hastalıktır. Pankreasın insülin oluşturamaması ya da insülin üretmede yetersiz kalması ve şeker fazlalığıyla seyreden bir rahatsızlıktır. Şekerin insanlarda güç olarak kullanılması için insülin, vücutta gözeler girmesini sağlayan önemli bir hormondur. İnsülin oranının veya faaliyetinin azalması ile kan şekerinin artmasıdır. Bu durum uzun zaman içerisinde dokulara ve organlara zarar vermektedir. Diyabet riski taşıyanlar şunlardır: her birey, her yerde ya da her yaşta şeker hastalığına yakalanabilir. Birçok insan daha belirtileri olmadan çok önceleri bu rahatsızlığa sahip olabilir. Teşhis konulduktan sonra, belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Diyabete yakalanma riskleri şöyle sıralanabilir: kalıtsal faktörler, yaş, şişmanlık, gebelik esnasında şeker hastalığı vs.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıkları

Kısaca KOAH olarak adlandırılır. Obstrüktif tümcesi tıkanma anlamına gelmektedir. Kronik kelimesi de uzun süre devam eden anlamında olduğuna göre KOAH, hava yollarının uzun zamandır tıkanması anlamına gelmektedir. Uzun zamandır devam ettiği için müdahale edilmesi zordur ve en önemli etkeni ise sigaradır. KOAH'a yakalanan kişilerin çoğu sigara içtiği için veya sigarayı bıraktıkları için bu hastalığa kırk yaşını geçtikten sonra yakalanmaktadırlar. Sigara içenlerin sigara dumanının solunum yoluyla nefes borularını bozar. Orada bulunan hava keseciklerine insanlara zarar veren bu maddeler dolar. Bunların ardından hava yollarının rahatsızlanmasıyla tıkayıcı bronşit ve hava keseciklerinin zarar görmesi ile de amfizem meydana gelir. KOAH ismiyle bu iki rahatsızlık gelişir. Sigara tüketildiği için hem hava yollarında tıkayıcı bronşit hem de anfizem gelişir. Akciğerlerde meydana çıkan bu tıkanmalar ve zedelenmelerin ardından kana oksijen geçişi eksilir ve vücut istediği oksijeni alamayınca oksijensiz kalır. Bunun sonucu olarak da çok ciddi anlamda hastalıklar meydana gelir. Bu hastalığın belirtileri ise;
" } ] }