{ "title": "Kurdeşen Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kurdesen-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 03:52:00", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Kurdeşen hastalığı, etrafı kırmızı renkli, kaşıntı ve döküntülü bir cilt hastalığı olan kurdeşen, vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Plak şeklinde meydana gelen kurdeşen, genellikle yarım saat ve 3 saat aralığında vücutta çıkabilir ve kaybolabilir. Bu hastalık vücutta iz bırakmaz ve kendiliğinden kabarcıklar geçebilir. Ancak vücudun bir yerinde kaybolma gösterirken diğer yerinde tekrar çıkabilir. Kurdeşen hastalığı ile oluşan kabarıklıklar birbirine yapışık şekilde oluşur ve düzensiz olarak dağılabilir. Kurdeşenlerin bulunduğu ciltte kaşıntılar ve kızarıklıklar görülebilir. Bu kişiye rahatsızlık verir ve kaşıntılar acıya yol açabilir. Hastalık kişide sürekli nüksedebilir ve zamanla kronik hale gelebilir. Kurdeşen kişide akut ve kronik olarak görülebilir. Kişide akut olarak meydana gelen kurdeşen hastalığı bir saat içerisinde çıkabilir ve kaybolabilir. Lakin kronik olarak kişide meydana gelen kurdeşen bir ay içerisinde birkaç defa görülebilir.

Kurdeşen Hastalığı Neden Olur?

Kurdeşen hastalığı, damarların aşırı şekilde genişlemesi ve oluşan fazla gerginlik nedeni ile hücreye kan sıvısı sızar ve hastalık kişide görülebilir. Fazla derinlerde meydana geldiği zaman kızarıklıklar ve kaşıntılar dışında kişide yoğun ağrı ile ödemde meydana gelir. Kurdeşen hastalığı genel olarak bakıldığında toplumun %20-25 civarında ortaya çıkabilmektedir. Erkeklere nazaran genellikle bayan ve çocuklarda daha sık görülür.

Akut Kurdeşen Hastalığı Neden Olur?
Kronik Kurdeşen Neden Olur?
Kurdeşen Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen hastalığının genel olarak ilk belirtisi deride meydana gelen kızarıklıklardır. Aynı zamanda görülen bu kızarıklığın dışında oluşan kaşıntı ve deri döküntüleri kurdeşenin belirtileri arasında yer alır. Kişide oluşan ve kaşıntıya neden olan kırmızı döküntüler genel olarak kişinin kol, yüz, sırt ve bacak kısımlarında daha sık görülür.

Kurdeşen hastalığı akut ve kronik olarak ikiye ayrılsa da görülen belirtiler aynı şekildedir. Her iki kurdeşen hastalığının da kişiye vermiş olan semptomlar birbirinden çok farklı değildir. Meydana gelen lezyonlar bir yerde kaybolma gösterirken diğer başka bir yerde tekrar çıkabilir.

Kurdeşen Hastalığı Tedavi ve Nasıl Teşhis Edilir?

Kurdeşen hastalığının tedavisinde öncelikle hastalığın öyküsü ilk planda tutulur. Aynı zamanda kurdeşen denden olacak faktörler araştırılır ve ardından kişiye bazı testler yapılır. Yapılan bu testler ile kişinin alerjik reaksiyon durumunun varlığı araştırılır. Kurdeşen hastalığına neden olan faktörler araştırıldıktan sonra kişiye uygun ilaç tedavisine başlanır. Lakin nedeni tespit edilemeyen kurdeşen hastalığı için kişiye antialerji ilaçlar verilebilir. Eğer hasta kullanılan ilaçlara herhangi bir tepki vermiyor ise kortizon içerikli ilaçlara başlanabilir. Bu tamamen hastanın durumuna ve hastalığın nasıl ilerlediğine bağlıdır.
" } ] }