{ "title": "Kusma Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/kusma-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 03:31:44", "author": "furkan soğancı", "article": [ { "article": "
Kusma hastalığı, midede bulunanların karın ve kasların etrafındaki kasların ani ve aşırı kasılması sonucunda ağızdan birden püskürerek çıkması olayına verilen addır. Kusma hastalığının olmasında birçok etken vardır. Kusma olayı olurken kusmaya yakın bazı sinirlere uyarı gider ve midenin alt kısmında on iki parmak adı verilen bağırsağa açılan yerde bulunan mide bağırsak kapağı sayesinde mideye giden besinler durdurulur ve mide duvarında kalkan dalgalar mideyi normal geçişin aksi yönüne yani aşağıya değil de yukarıya doğru kasılarak hareket eder. Hasta olan kişide bunun üzerine derin bir nefes aldığında midesi güçlü bir şekilde kasılır ve midede bulunanlar yukarıya doğru çıkarak yemek borusundan geçerek ağızdan hızlı bir şekilde çıkar. Kusma olayı birden olur ve kişi bunu durduramaz. Kusma olayı olurken kişi zor bir durum yaşar çünkü elinde olmadan gerçekleşen bir olay olduğu için bunu engelleyemez. Kusma olayı olurken bazı durumlarda kişinin burnuna da kusma kaçabilir. Kusma aslında bir hastalık değildir bazı durumlardan dolayı gerçekleşmiş olabilir ya da bir hastalığın başlangıç belirtisi olabilir. Kusma olayının birçok sebebi bulunabilir.

Kusmanın nedenlerini beraber inceleyelim
Yukarıda saydığımız gibi birçok olay ve hastalıklar kusmaya neden olabilir. Hasta kustuktan sonra bir yere uzatılmalıdır. Hemen sonra hastaya yemek verilmemelidir eğer verilecekse biraz zaman geçtikten sonra hafif yiyecekler verilmelidir. Kustuktan sonra hasta su kaybı yaşayacağı için bol miktarda su verilmelidir. Kusma olayından sonra kişiye biraz nane ya da limon kolonyası koklatılarak kendine gelmesine yardımcı olunmalıdır. Kusma olayından sonra hastanın tansiyonu ölçülmeli ve buna göre düşük ise tuzlu su yüksek ise limonlu şekerli su bir bardak hazırlanır ve azar azar içilir. Kusma olayından sonra hasta olan kişiye midesini rahatlatmak için küçük bir kâse dolusu yoğurt azar azar yedirilmesi midesinin yanma hissini azaltabilir. Eğer kişi ağır bir darbe almış ise ve buna bağlı olarak kusuyor ise vakit kaybetmeden hastaneye kaldırılmalıdır. Çünkü bu tür durumlarda tehlikeli bir durum olduğunun habercisi olarak kusma olayı gerçekleşmektedir. Kusma olayı bazen basit sebeplerden gerçekleşiyor olsa da bazen tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir ya da tehlikeli bir durumun bulunduğunun göstergesi olabilir. Bu sebepten dolayı hasta olan kişiye bilinmedik ilaçlar verilmemelidir. Hasta hemen bir hastaneye kaldırılmalı ve doktor kontrolü altında tahlilleri yapılarak tedavi edilecek durum belirlenmelidir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalı ve mideyi bozacak ağır yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir.
" } ] }