{ "title": "Lupus Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/lupus-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:54:44", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Lupus hastalığı, kronik bir bağışıklık sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Tedavi edilmediğinde cilt, iç organlar ve eklemlere zarar verir. Hastalık belirtileri 1,5 aydan daha uzun sürdüğü için kronik olarak değerlendirilir. Bazen belirtiler yıllar boyu devam edebilir. Lupus hastalığında iltihaba bağlı olarak bağışıklık sistemi doku ve organların atak geçirmesine sebep olur. Bakteri, virüs gibi yabancılara karşı bağışıklık sisteminin ürettiği antikorlar lupus hastalığı nedeniyle sağlıklı dokulara saldırmaya başlar. Dolayısı ile hastalıktan hangi organın etkileneceği kestirilemez. Dünya geneli göz önünde bulundurulacak olursa lupus hastalığının yaygın olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Lupus hastalığı belirtileri nelerdir?

Lupus hastalığının tanısı için farklı testler uygulanır. Hastalığı tanımak yaşanan belirtilerin farklı hastalıklarda da olabileceği için oldukça zordur. Aynı zamanda lupus hastalığı nedeniyle hasar gören organ ya da dokular kişiden kişiye de değişiklik gösterir. Hastalık için uygun tetkiklerin yapılması ve ayrıntılı incelenmesi tanı için önemlidir.

Kaşıntı: Elmacık kemikleri ve yüzde kızarıklık ile ciddi anlamda kaşıntı görülebilir. Yüzde meydana gelen kızarıklıklar kelebek şeklinde olur. Kaşıntı ve kızarıklık lupus hastalarının %30'unda etkili olur. Güneşe çıkıldığında kaşıntı şiddeti artar.

Ağız içinde aft: Lupus hastalığında ağız içinde aft oluşumu yaygın bir şekilde görülür. Diğer nedenlerden dolayı oluşan ağız içi aftlarından ziyade lupus nedeniyle oluşan aftlar ağrılı olmaz. Aft damak ve burun içinde daha fazla görülür.

Eklemlerde şişme: Eklemlerde şişme, kızarıklık ve hassaslaşma lupus hastalığının bulgularındandır. Romatoid artrit hastalığında da eklemler aynı belirtileri gösterebileceğinden hastalığın ayrıştırılması gerekir. Eklemlerde şişliğin ne kadar süredir devam ettiği, hangi eklemleri etkilediği tanı için önemlidir.

Kalp zarında iltihap: Kalp zarında iltihap ve akciğer zarında oluşan iltihap lupus hastalığının semptomları arasında yer alır. Bölgede oluşan iltihaplar akciğer ve kalp fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemez. Fakat göğüste bıçak saplanmışçasına bir ağrı oluşturabilir. Beraberinde ara ara nefes darlığı yaşanabilir.

İdrar testi: İdrar testi normal olduğunda kan ya da proteine rastlanmaz. Şayet yapılan idrar testi sonucu idrar kan ya da protein tespit edilmişse lupus hastalığından şüphelenilebilir. Bağışıklık sistemi hastalığı olduğu için böbreklerin proteini süzme kabiliyeti kaybolabilir.

Anemi: Kırmızı kan hücresinde yaşanan azalma anemi hastalığı olarak tanımlanır. Anemi lupus hastalığının belirtisi olabilir. Lupus hastalığı nedeniyle yaşanan anemi 'hemolitik anemi' olarak tanımlanır.

Psikolojik sorunlar: Lupus hastalığı nedeniyle merkezi sinir sistemi tahribata uğrayabilir. Bu gibi durumlarda hasta atak geçirerek psikolojik anlamda etkilenebilir.

Lupus hastalığı nedeniyle ayrıca görme kusurları, baş ağrısı, el-ayak parmaklarında renk değişimi, göz kuruluğu, hafıza zayıflığı, saç dökülmesi, halsizlik, ateş ve kaygı gibi şikâyetlerde baş gösterebilir.

Lupus hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Lupus hastalığı için geliştirilmiş tam bir tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Hastalığa neden olan etkenler tespit edilerek kontrol altına alınmalıdır. Lupus hastalığı eklemler ile alakalı sorunlara yol açıyorsa eklem tedavisi için romatoloğa başvurulmalıdır. Aynı şekilde ciltte yaşanan problemler için dermatoloğa görünmek gerekir. Hastalığın tedavisi etkilediği organlara bağlı olarak değişir. Hastalığın etkilediği organlara bağlı olarak aşağıdaki alanlara başvurulmalıdır.
" } ] }