{ "title": "Mds Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/mds-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 16:18:45", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Mds Hastalığı, Kemik iliğinin yeteri miktarda sağlıklı kan hücresi üretememesine sebep olan bir kemik iliği hastalığıdır. MDS hastalığı genellikle kemik iliği hastalığı olarak bilinir ve genellikle yaşlılarda görülen, bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Normal insanlarda kemik iliği devamlı olarak yok olan hücrelerin yerine taze kan hücreleri yapar. MDS hastalarında ise kemik iliğinde kan hücrelerinin yapımı yavaş ve düzensizdir. Bu nedenle kemik iliğinde hücrelerin yenilenemeyen ve normal olmayan displastik hücre oluşur. Kan hücreleri kendini yenileyemediği içinde anemi, lökopeni ve trombositopeni durumları ortaya çıkar. Hastalığın ilerleyen safhalarında ise blast sayısı artar ve bu durum akut lösemi oluşumuna neden olur.

Mds Hastalığı Neden Olur?

Bu hastalık tam olarak bir nedene bağlı değildir. Yalnız kanseri tedavi etmek için kullanılan kemoterapi ilaçları ve kurşunsuz benzinde ve baya maddelerinin içinde bulunan benzen adı verilen madde MDS hastalığının oluşmasına sebep olabilmektedir.

Mds Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığın en kendini belli eden nedeni anemidir

Trombosit eksiliğinden kaynaklanan
Lökosit eksikliğinden kaynaklanan
Eritrosit eksikliğinden kaynaklanan
  • Nefes almada zorluk, halsizlik durumu ve cilt renginin solgun olması
Mds Hastalığının Tanısı Nasıl Koyulur

Bu hastalığa kesin bir tanı koyulması için kan ve kemik iliği örneklerinin dikkatli incelenmesi gerekir. Bu nedenle hastadan kan alınır ve kan örneği incelenerek hangi kan hücrelerinde sorun olduğu öğrenilir ve ona göre tedavi uygulanır. Ayrıca MDS tipinin belirlenmesi ve koyulan tanının doğru olup olmadığının belirlenmesi için kemik iliği örneği alınıp araştırma yapılmalıdır.

Mds Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavi şekli hastanın yaşına, hastalığın seyrine ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık göstermektedir.

Mds Hastalığı Tedavi Şekilleri
  • Destekleme tedavisi
  • Büyüme faktörü
  • Kemoterapi
  • Hematopoetik kök hücre nakli
Mds Hastalığı Destekleme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın yaş gurubu 60 yaş ve üstü olması nedeniyle hastalarda bu hastalık dışında birçok sağlık sorunu bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı yaşlı hastalar için daha meşakkatli tedaviler uygulamak mümkün olmayacağı için destekleme tedavisi uygulanır. Destekleme tedavisindeki amaç MDS'yi ortadan kaldırmak değil hastanın eritrosit ve trombosit oranını yükseltip antibiyotik ve hastalığın diğer ilaçlarını uygulayıp MDS hastalığının oluşturduğu semptomları azaltmaya çalışmaktır. Refrakter hastalarda destekleyici tedavinin etkileri görülmektedir.

Mds Hastalığı Büyüme Faktörleri

MDS hastalarına bazı durumlarda vücutlarındaki lökosit oranını artırmak için büyüme faktörleri tedavisi uygulanır. Bu tedavi özellikle MDS hastalığı ilerleyen kişilerde oldukça faydası olmaktadır.

Mds Hastalığı Kemoterapi

Hastalığı çok daha ilerlemiş veya gittikçe kötüye giden MDS hastalarında çok daha hızlı sonuç vermektedir. Kemoterapi birçok sağlıklı hücrenin yok olmasına neden olacağı için kemoterapi gören hastalar bulantı, kusma, halsizlik, yorgunluk ve enfeksiyon gibi çeşitli yan etkiler yaşanabilir. Kemoterapinin bu yan etkileri nedeniyle bazı MDS hastalarına uygulanamamaktadır.

Mds Hastalığı Hematopoetik Kök Hücre Nakli

Bazı MDS hastalarının tedavisinde kök hücre transplantasyonları uygulanmaktadır. Hematopoetik kök hücre nakillerinde kemik iliğinin radyasyon veya kemoterapi nedeniyle hasara uğramasından dolayı hastalara taze kan hücreleri verilir. Bu nakil ile verilen taze kök hücreleri yeni ve sağlıklı kan hücreleri üreterek hastalığı yok ederler. Kök hücre nakilleri çok ağır olacağından dolayı yaşlı hastaların kaldıramayacağı için 50 yaştan küçük hastalara yapılabilir. Tıp alanında gelişen yeni yöntemler bu durumu değiştirebilir. Myeloablatif olmayan nakil uygun bir tedavi şekli olarak düşünülebilir. Kök hücreler vücutta eritrosit, lökosit ve trombosit gibi kan hücrelerini oluşturacak hücrelerdir. Nakillerde kullanılmakta olan kök hücreler kordon kanı, periferik ve kemik iliğinden oluşturulmaktadır. Kemoterapi gören genç yaştaki bazı MDS hastalarında nakil yapmak için hastanın kendi kök hücrelerinden yararlanılır. Hastalara kök hücre naklinden önce terapi uygulanırken kemik iliğinden hücreler alınır ve bu hücreler dondurulduktan sonra hastaya yeniden nakledilir. Fakat kök hücreler çoğunlukla hastanın kendisinden değil de bir vericiden alınmaktadır. Kök nakline uygun verici bulmak için hastanın akrabalarından dokular alınıp hastanın dokusu ile karşılaştırılır ve uygun verici bulunduğunda kök hücre nakli yapılır. Hastanın akrabalarından uygun doku bulunamadığı durumlarda hastanın doktoru kemik iliği bankasına ya da dünya kemik iliği bankasına başvurur.
" } ] }