{ "title": "Meslek Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/meslek-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 17:34:59", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Meslek hastalıkları 5510 sayılı yasanın 14. Maddesine yönelik, sigortalının çalıştığı ya da yaptığı işin niteliğinden ötürü tekrarlanan bir nedenle ya da işin yürütüm gerekliliği sebebinden uğradığı belli bir süre ya da çok kez hastalık, bedensel ya da ruhi özürlülük halleri olarak tarif edilmektedir.

Meslek hastalıkları, genellikle müzmin seyirli hastalıklardır ve uzunca müddetli etkilenme sonucu olarak ortaya çıkar. Bu yüzden meslek hastalığı tanımında birtakım mesleklerde çalışıyor olmanın yanında, belli bir iş yerinde uzunca bir müddetten beri çalışıyor olma özelliği yer almalıdır.

Sigortalının çalıştığı işten ötürü meslek hastalığına tutulduğunun ispatları
Sonucu kurum sağlık kurulunca ya da aracılığıyla saptama edilmesi zorunludur.

Meslek hastalığı, işten ayrılmanın ardından meydana çıkmış ve sigortalı olarak çalıştığı işten kaynaklanmış ise sigortalının bu yasayla sağlanan haklardan yararlanabilmesi için, eskiyen işinden fiilen ayrılmasıyla hastalığın meydana çıkması içinde bu hastalık amaçlı kurum aracılığıyla çıkarılacak yönetmelikte anlatılan müddetten ek olarak uzunca bir sürenin geçmemiş olması şarttır. Bu vaziyetteki bireyler, gereken vesikalarla müesseseye müracaat edebilirler. Rastgele bir meslek rahatsızlığının muayenehane ve laboratuvar belirtileriyle belirlendiği ve meslek hastalığına neden olan etkenin iş yerindeki analiz bitiminde saptama edildiği hallerde, meslek hastalıkları listesindeki yükümlülük ömrü aşılmış olsa da belirtilen hastalık müessesenin ya da ilgilinin müracaatı esasına göre Toplumsal Sigorta Yüksek Sağlık Heyetinin onayıyla meslek hastalığı sayılır.

Meslek hastası sayılabilmesi için gerekli unsurlar

Hipokrates, hekimleri meslek ahlak kaidelerini koyan ve anımsatan andıyla hatırlarsınız. Bunun için Hipokrates, bununla birlikte bir bilim adamı olarak da kurşun zehirlenmesinin semptomları konusu üzerine çalışmıştır. Sadece Hipokrates mi? Ek olarak çok fazla popüler bilim adamı, ayrıca Aristoteles, personelin sıhhati üstünde çalışmalar yapmışlardır. Bu veriler bizi milattan öncesinde de meslek sıhhati kapsamında çalışmalar yapıldığı saptamasına götürmektedir. Bundan dolayı bu durumdan daha doğal bir konu olamaz. Nedeni ise \"iş\", kişinin varoluşuyla, \"meslek\" iş bölümünün meydana çıkışıyla belirmiştir; bunun insan üzerindeki etkilerinin ve tehlikelerinin de algılanmasında gecikilmemiştir. Tüm bu biyolojik birikimler ve halkoyu gözlemleri, 17. Yüzyılda, Ramazzini aracılığıyla ek olarak geniş ve derinlemesine çalışmalar yapılmasına ve bunun meslek hastalıklarını konu alan popüler kitabıyla topluma sunulmasına yöntem açmıştır. Gerçekten de kişilerin hastalıklarını değerlendirmeye başlamadan öncesinde, mesleklerini, iş ve hayat etraflarını değerlendirmek gereklidir. Modern tıp zihniyeti ki, biz onu toplumsal hekimlik felsefesi olarak da anarız, sıhhati şu şekilde tanımlar: \"Yalnızca hastalığın ve sakatlığın olmayışı değil; bedensel, ruhi ve toplumsal bakımdan tam iyilik halidir\". Bu tanım hem bir 1948 Dünya Sıhhat Teşkilatı Anayasası'nın girişinde hem bir de bir toplumsal hekimlik şaheseri durumda olan 1961 Sıhhat Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi Ile İlgilenen Yasa'da dillendirilmiştir. Meslek hastalıklarını, diğer hastalıklardan ayıran en mühim özelliği, \"üretimden kaynaklanmış olmasıdır. Aynı semptomları gösteren ve aynı sebepten meydana gelen bir hastalık tablosu, meslek hastalığı sayılmayabilir. Mesela, kurşun zehirlenmesi, fakat mermiyi üretimde kullanan iş yerinde çalışan işçiler meslek hastası sayılır. Bunun için karşıda bulunan ve kurşun tozlarının eriştiği komşu iş yerindeki terzi açısından bu bir meslek hastalığı değildir. Ya nedir? Hastalığı iş yeri hudutları içerisinde kapmış olmak da onun meslek hastalığı olarak da nitelenmesine yetmemektedir. Mesela, \"grip\" durumda olan bir işçi, harici dünya çapında iş yerine bu hastalığı taşıyarak, uzak olmayan iş arkadaşlarına bulaştırırsa, bu bireyler amaçlı bir meslek hastalığı sayılmamaktadır.
" } ] }