{ "title": "Mesleki Deri Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/Mesleki-Deri-Hastaliklari-17.jpg", "date": "20.01.2024 04:41:04", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Mesleki Deri Hastalıkları, ne yazık ki günümüzde hala çok yaygın olan bir hastalık türüdür. Birçok insanın bilerek ya da bilmeyerek maruz kaldığı mesleki deri hastalıkları hala çok sıklıkla karşılaşıldığından, birçok insan bu yüzden meslek değiştirmek zorunda kalmaktadırlar. Gerekli tedbirlerin alınmaması birçok insanı, başka işlere yapmak zorunda bırakacaktır.

Endüstriyel iş alanlarda çalışanlar, daha ağırlıklı kimyasal maddelerle uğraştıklarından onların mesleki deri hastalıklarına daha çok maruz kalıyorlar. Aynı zamanda ilaç, tiner, boya, alçı ve çimento gibi maddelerle temas halinde bulunmak deri hastalıklarını çoğaltıyor.

Mesleki deri hastalıkları, birçok iş alanında ise aknelere sebep olmaktadır. Örneğin; oyuncular, mankenler, kozmetik işiyle uğraşan satış elemanları, bayan kuaförleri de kozmetik akne görülmektedir. Büyük fabrikalarda çalışan makine ustaları, tamircileri, kızartma işçileri vs. Gibi kişilerde yağ aknesi görülmektedir. Ultraviyole ışınlarına maruz kalan asfalt işçileri, cankurtaranlar, modeller, rafineri işçilerinde ise ultraviyole aknesi görülmektedir. Atletlerde, otomobil ve kamyon teknisyenlerinde ise mekanik akne görülmektedir. Bunların dışında özellikle ofis çalışanlarında ve memurlarda ise daha çok sinir ve strese dayalı deri hastalıkları görülebilmektedir. Susuzluktan dolayı meydana gelen deride kurumalar, çatlamalar, kırışıklıklarda deri hastalıklarına yol açmaktadır.

Mesleki Deri Hastalıklarının En Çok Görüldüğü Alanlar
Mesleki Deri Hastalıklarının Önüne Geçmenin Yolları

Hangi işte çalışılırsa çalışılsın öncelikle deriyi korumak önemlidir. Çalışma koşullarına göre yapılan işin, derinin herhangi bir yerine temas etmemesi önemlidir. Kişilere yapılacak işin güvenliği için eğitim verilmesi çok önemlidir. İşin durumuna göre koruyucu iş kıyafetleri, eldivenleri, gözlükleri, maskeleri kullanılması şarttır. Yapılan işten sonra deri kesinlikle temizlenmeli dezenfekte edilmelidir. İş güvenlikleri arttırılmalıdır. Deri kanserlerini önlemek için güneşle bağlantılı her şeyden uzak durulmalı kasket, eldiven ve güneşi çekmeyen kıyafetler tercih edilmelidir. Aksi halde güneş kremi kullanılmalıdır. Susuzluğa karşı vücut kremlerle ve nemlendiricilerle korunmalı ve bol su tüketilmelidir.
" } ] }