{ "title": "Nikris Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/nikris-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:18:32", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Nikris Hastalığı, halk arasında damla hastalığı veya gut olarak, tıp dilinde ise podagra denilen, özellik ile fazla içki içen ve fazla kırmızı et yiyenlerde görülen bir hastalık olan nikris, daha fazla erkeklerde rastlanmaktadır. Bu sıklık 50 yaşından sonra daha da artış gösterir. Kadınlarda ise menopoz sonrasında daha sık görülebilmektedir. Çocuklarda ve gençlerde nadir görülmektedir. Asıl neden kanda yükselen ürik asittir. Kanda ürik asit, sınırlı düzeyin üstüne çıkar ise eklem aralarında kristal olarak birikir ve bu kristaller eklem dokusuna etki ederek son derece şiddetli ağrıya neden olurlar.

Nikris hastalığı krizi için kandaki ürik asit seviyesi mutlak belirleyici faktör değildir. Normal seviyelerdeki ürik asitte hastalık olabileceği gibi, yüksek seviyelerde de hiçbir belirti vermeyebilir. Ürik asit genetik sebepler, bazı ilaçlar, bazı hastalıklar ve aşırı proteinli beslenmeden ötürü yükselmektedir. Öte yandan alkol, travma, ameliyat, açlık ve stres, ürik asit artışına yol açan diğer nedenler arasındadır. Ürik asidi yükselten ilaçların başında idrar söktürücüler ile epilepsi ilaçları ve düşük dozlarda aspirin gelmektedir.

Nikris Hastalığı

El, ayak başparmağı, diz ve dirseklerde şişkinlik meydana gelmekte ağrı da bu sürece eşlik etmektedir. Bu bölgeler dokunulmayacak kadar hassaslaşmıştır. Ağrı zonklayıcı şekilde olup 1-2 gün sürebilir. Ürik asit uzun dönemde kulak iç kıvrımında, deri altında birikerek tofüs denilen lezyonlara ve böbrekte birikmesi ile böbrek taşına neden olabilmektedir. Ateş 39,4 C'ye kadar yükselirken, tedavinin başarılı olabilmesi açısından mutlaka yatak istirahati şarttır. Gıda rejimi uygulanmalıdır. Alkol kullanılıyor ise mutlaka alkol bırakılmalıdır. Bol su, meyve suyu gibi doğal sıvılar alınmalı, sofralarımızın temel yiyecekleri olan yumurta, süt, un, peynir ve şeker kullanılabilir. Fakat başta sakatatlardan (Kelle-paça, işkembe, vb.) av etleri, küçük balıklar, havyar, mayalı ürünlerden uzak durulması şarttır. Tedavideki amaç eklem deformasyonlarını ve böbrek yetmezliğini önlemektir. Akut nikris, krizlerinin tedavisinde anti romatizmal ilaçlar ve kolşisin verilmektedir. Kandaki ürik asit düzeyini düşüren ilaçlar krizde kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tür ilaçlar kriz sonrası yüksek ürik asit düzeyini kontrol etmek amacı ile kullanılabilir. Bu ilaçlar kullanılırken hastalar yakından izlenirler, çünkü gut krizine ve böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilirler.
" } ] }