{ "title": "Okb Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/okb-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 08:27:17", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Okb hastalığı, Anksiyete türü bir hastalık olan (OKB) obsesif-kompülsif bozukluğu, kişileri tekrarlanan düşünce ve davranış döngüsüne hapsederek adeta kişiyi kısıtlayan bir hastalıktır. Okb bozukluğu olan kişilerde kendilerini kontrol edemedikleri ve strese neden olan düşünceler yaşadıkları bir kesindir. Aynı zamanda korkular ve görüntüler kişinin huzursuz olmasına yol açıp, kişiyi kontrol edemediği hareketler yaşamasına neden olmaktadır.

Okb Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Yaygın Obsesyon Belirtileri Nelerdir?
Yaygın Kompülsiyon Belirtileri Nelerdir?
Okb Hastalığı Neden Olur?

Okb hastalığının oluşum nedeni kesin olarak belli olmasa da uzmanlar bu konuda çevresel faktör ve biyolojik etkenlerin hastalık ile ilişkili olacağı taraftarıdır.

Biyolojik Etkenler: kişinin beyninin sürekli karmaşık bir yapıda olmasıdır. Vücudun normal bir şekilde işleyişini sürdürebilmesi için ihtiyaç olan ve nöron adı verilen sinir hücreleri vardır. Bu nöronlar elektrik sinyalleri ile iletişim kurarlar. Yapılan araştırmalar kişide serotonin hormonunun, seviyesinde düşüş olması ve okb hastalığının gelişimi arasında bir bağlantı olduğunu saptamıştır. Serotonin hormonu genetik olarak ebeveynden çocuğa geçebilen bir hormondur. Bu nedenden dolayı da aile olan okb bozukluğu genetik olarak gelişim gösterebilir. Aynı zamanda beynin bir bölgesi serotonin hormonunda oluşan dengesizlikten etkilenebilir ve böylelikle kişide okb hastalığı görülebilir.

Çevresel Faktörler: Okb hastalığında çevresel etkenlerin rolü oldukça büyüktür. Özellikle stres ve yaratıcı faktörler okb hastalığını ciddi şekilde etkileyebilir. Çevresel faktörler için taciz, ilişkide kaygı duyma, yaşamsal değişiklikler, çeşitli hastalıklar, sevilen bir kişinin ölümü ve okul hayatında olan olumsuzluklar sayılabilir.

Okb Hastalığı Tedavi Nasıl Yapılır?

Okb hastalığının tedavisi, birtakım terapiler ile olabilir. Ancak kesinlikle kendi kendine iyileşme gösteren bir hastalık olmadığı için mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekecektir. Bu hastalıkta en iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir.

Bilişsel Davranış Terapisi: Okb hastalığında bilişsel davranmış terapisinin hedefi, hastalığın ritüellerini gerçekleştirmeden kaygı ve korkuları ile yüz yüze gelmeleri ve bu sayede aksiyetenin azaltılmasını gerçekleştirmektedir. Okb hastalığında bu tedavi ile kişinin felaket içeren düşünceleri, abartılmış kaygıları ve endişeleri azaltılmaya odaklanır.

İlaç Tedavisi: Antidepresanlar, trisilik ve selektif serotonin hastalığın iyileşmesinde yardımcı olarak kullanılan ilaçlardır. Hastanın ilaç tedavisine ve bilişsel davranış terapisine cevap vermemesi halinde kişiye cerrahi operasyon uygulanabilir.
" } ] }