{ "title": "Ölümcül Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/olumcul-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 01:51:00", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Ölümcül Hastalıklar, Ülkemizde ve Dünyada ne kadar çaresi bulunmuş hastalık olsa da bazı hastalıkların çaresi hala bulunamamıştır. Ne kadar tıp dünyası kendini geliştirse de hala bu hastalıkların tedavisi bulunamamıştır. Sadece hastalığın yaşam süreci uzatabilmişlerdir. Bu hastalıkların bazılarını öğrenelim.

Aıds Hastalığı

HIV virüsünün sebep olduğu ve insanın bağışık sistemlerinde bozulmaya ve çökmesine sebep olan, insanlara çeşitli yollarla bulaşabilen bulaşıcı hastalıktır. Bu HIV virüsü insanların vücuduna yavaş girerek bağışıklık sistemini ağır ağır etkisiz hale getirir. Bunun sonucunda vücut dışarıdan gelen mikroplara karşı korunmasız kalır ve kendini korumada yetersiz kalır. Bu durum bireyin vücudunda iflaslara neden olur ve ölüme yol açar. HIV virüsü AIDS hastalığının son evresidir. HIV virüsü vücut ile temas ettikten uzun zaman sonra belirti verebilir. Hemen kendini göstermeyebilir. HIV vücutta kan gözelerine girerek orada çoğalır ve zaman geçtikçe çeşitli hastalıklarla kendini gösterir. Öksürüğün çoğalması, ağız kenarlarında uçukların artması, sık sık ishal olunması ve kiloda azalmaların meydana gelmesi ve ileriki aşamalarında tüberküloza yakalanmalar ve akabinde diğer hastalıkları kovalar. Bu hastalığın bulaşma yolları ise şöyledir: Anne karnına bebeğe bu virüs bulaşabilir. Plasenta yoluyla bulaştığı görülmüştür. Annenin bebeği emzirmesi ile de bulaşır. Cinsel ilişki yoluyla da bulaşır. Kan verme veya aynı şırıngayı kullanarak veya organ nakli ile de bu virüsü alabilirsiniz. Bel soğukluğu, frengi gibi hastalıkların yüzünden de HIV virüsüne yakalanılabilir. Bu hastalık dışarıda hava ile uzun süre etkileşim halinde olamaz. İlla vücuttaki sıvılar ile karışması gerekir. Çünkü bu sıvılarla beslenir. AIDS öpüşme ve el sıkışma gibi biçimlerde bulaşmaz. Okşama, çatalıyla ya da kaşığıyla yemek yerken de bulaşmaz.

Verem Hastalığı

Diğer adı da tüberkülozdur. Genel olarak verem birçok organda bulunabilir fakat özellikle akciğerde görülmektedir. Bakteri içeren ve bulaşabilen bir hastalıktır. Tüberküloz hastalarının hapşırmalarıyla dışarıya bazı su zerrecikleri çıkartır. Bu zerrecikler bakteri taşır. O anda havayı nüfuz eden bireyler bu bakterileri vücutlarına almış olurlar. Bu bakteriler vücuda girerek akciğerlerinde tüberkül denen peynire benzeyen delikler açar ve insan solunumlarına hasarda bulunur. Belirtileri ise yüksek ateş olur. Geceleyin bir terleme arar. İştahsızlık artar ve kilo kaybına neden olur. Sürekli bir yorgunluk hali hakimdir. Sık sık titremeler olur. Akciğerdeki sıkıntılarda ise on beş gün süren öksürükler, nefes almada güçlük çekilir. Göğüs ağrısına neden olur. Balgam oluşturur ve ses kısıklığına neden olur. Bulaşma yolları ise şöyledir: şarkı söylerken çıkan tükürüklerin karşıdaki insana nüfuz etmesi. Öksürmek ve hapşırma yollarıyla bulaşır. Tükürme yoluyla da dışarı atılır.

Frengi Hastalığı

Cinsel yollarla insanlara bulaşan bakteri içerikli bir enfeksiyondur. Anneden bebeğe de doğun esnasında bulaşabilir. Frenginin dört aşaması vardır. Birinci aşamasında sert ve kaşıntılı olmayan bir cilt ülseri meydana gelir. İkinci aşamasında ise genel olarak ayak altların da döküntüler olur ve bu döküntüler yayılır. Üçüncü aşamasında ise latent frengi de belirti azdır bazen görülmez bile. Son aşamada ise kardiyolojik belirtiler göstermektedir ve frengi de kabarcıklar oluşur. Teşhis edilmesi ise kan testi yolları ile gerçekleşmektedir.

Veba Hastalığı

Veba enfeksiyonunu bulunduran farelerin üzerindeki pireleri tarafından insanlara aktarılmaktadır. Buda insanların ölmesine sebep olmaktadır. Hastalık bulaştıktan bir hafta içerisinde kendisini gösterir. Belirtileri ise nefes darlığına neden olmaktadır. Ateş, titreme ve halsizlik meydana gelmektedir. Bunun sonucunda insanda dil kurumalarına neden olur ve burun kanamalarına ve kan tükürmeye neden olur. Hastalık tespit edilince hastaları tecrit etmeliyiz.

Sıtma Hastalığı

Hastalığa neden olan bir grup asalağın sivrisinekler ile insanlara geçmektedir. En çok tropikal yerlerde görülmektedir. Belirtilerinde ise yüksek ateşlerin olmasına neden olmaktadır. İnsanlarda halsizliğe neden olur ve bacak ağrılarına, iştah problemlerine sebep olmaktadır.

Ebola Hastalığı

Son yıllarda adını duyduğumuz bir virüstür. Tehlike içerir ve bulaşıcıdır. Birçok insanların ölmesi ile sonuçlanan bir hastalıktır.

Kolera Hastalığı

Kirli sularla yıkanan yiyecekler yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Tıbbi olarak kontrol altına alınmaz ise ölüm ile sonuçlanmaktadır. Bu sulara dışkı karışmış olabilir.

Çocuk Felci Hastalığı

Ağız yoluyla bulaşan bir rahatsızlıktır aynı zamanda dışkı yoluyla da bulaşır. Bu hastalıkta virüsler, sinir sistemlerine yerleşerek oradaki ana sinirlerin yok olmasına neden olmaktadır. Bunun sonucunda kaslar kuvvetsizleşir ve doku felçlerine neden olmaktadır. Gelişen teknolojilerle aşılar ile koruma altıma alınmışlardır.
" } ] }