{ "title": "Pamukçuk Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/pamukcuk-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 01:22:36", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Pamukçuk hastalığı, genel olarak çocuklarda ve bebeklerde görülen bir hastalıktır. Bu hastalık geç ilerleyen bir hastalık olduğundan ilk başlarda herhangi bir tedirginliğe neden olmamaktadır. Fakat bu hastalık tedavi edilmediğinde büyük bir sorun olarak karşınıza çıkabilir. Pamukçuk hastalığına direk olarak ağız içi iltihaplanması diyebiliriz. Genellikle bebeklerde doğum haftasında meydana gelerek, ailelerin tedirgin olmasına neden olmaktadır. Tıbbi olarak mantar hastalıkları sınıfında incelenen pamukçuk hastalığının görüntüsüyle mantar hastalığının görüntüsü alakasız olsa bile, bu hastalığa neden olan bakterilerde benzerlikler vardır. Pamukçuk hastalığının en büyük nedeni, anne rahminde bulunan küçük mikropların ya da iltihapların, doğumla birlikte bebeğe bulaşmasıyla meydana gelir. İltihap bebeğin ağzına yerleşerek hızla çoğalmaya başlar. Bazen de çocuklara bakteriler sonradan bulaşarak pamukçuk hastalığına neden olur. Özellikle biberon ya da plastik meme emen bebeklerde, dış ortamdan gelen bakteriler bu hastalığa neden olacaktır. Pamukçuk hastalığı, tedavi edilmediğinde ciddi tehlikelere neden olabilmektedir. Çünkü bu hastalıkta bebeğin ağzındaki iltihap aynı zamanda yutkunması nedeni ile diğer bölgelerine yayılacaktır. Bunun için ne kadar erken tedavi olursa o kadar iyi olacaktır.

Bebeklerin oldukça zayıf ve korumasız bir vücuda sahip olmaları yüzünden bakterilerden zarar görürler. Eğer pamukçuk hastalığı bebeğe anne rahminden bulaşmış ise bu durumda annenin de bazı tedavileri olması gerekmektedir. Özellikle annede rahim ağzı iltihabı sorununun olma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle anne ve bebek gerekli tedavileri en kısa zamanda olmalıdır.

Pamukçuk hastalığı belirtileri nelerdir?

Pamukçuk hastalığının aslında çok belirtisi bulunmamaktadır. Sadece bebeğin üzerinde yapılan küçük incelemelerle bu hastalığın bebek üzerinde etkin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Pamukçuk hastalığı olan bebeklerde ilk olarak süt ve mama tükettikten sonra dil üzerinde beyaz lekelerin meydana geldiğini görebilirsiniz. Genellikle bu belirti aileler oldukça tedirgin etmektedir. Fakat hemen doktora giderek bu sorunun çözümünü sağlamanız çok daha faydalı olacaktır. Bu belirtinin yanı sıra hastalık ilerlemişse bebeğin poposunda pişikler meydana gelecektir. Bazı annelerde meme uçlarında yanma sorunları meydana gelir. Bu durum aslında bebeğin ağzındaki bakterilerin yapmış olduğu bir etkidir. Eğer bu belirtilerden biri ya da birkaçı var ise hemen Uzman bir doktora gitmelisiniz.

Tedavi ve tedavi süreci

Oldukça sık karşılaşılan bu hastalık aileleri çok önemli bir şekilde tedirgin etmektedir. Pamukçuk hastalığında teşhis yapıldıktan sonra yapılabilecek en büyük tedavi ilaç tedavileridir. Yapılan ilaç tedavileri, çok hızlı bir sonuç vermektedir. Bu nedenle diğer tedavilere bugüne kadar ihtiyaç duyulmamıştır. Bu durumda önemli olan annenin de tedavi olmasıdır. Çünkü bu hastalık anneden bebeğe geçmiştir. Yapılan ilaç tedavileri ile hem bebek hem de anne, yaklaşık bir hafta içerisinde sağlığına kavuşacaktır.
" } ] }