{ "title": "Parkinson Hastalığı Nedir", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/parkinson-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 20:12:54", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Parkinson hastalığı nedir, Kaslarda görülen sertlik, maske şeklinde olan hareketsiz yüz, ellerde oluşan tireme ve hareket kaybı gösteren semptomları olan bir hastalıktır. Merkezi sinir sisteminin ekstrapiramidal siteminin dejenerasyonu bu hastalığın başlıca ifadesi olarak görülebilir. Parkinson hastalığı çoğu zaman olgun yaşlardaki insanları etkileyen kronik bir durumu vardır. Gelişimi ise ağır ve kötüye giden bir seyir izler. Kaslarda tansiyon fazlalaşması, titreme, istek ile gerçekleşen hareketlerde ağırlık ve yüz ifadesinde değişiklik bu hastalığın tipik belirtileri arasında yer alır.

Parkinson hastalığının ilk nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Lakin bu konuda birçok varsayım bulunmaktadır. Sinir sisteminin bazı bölgelerinde erken yaşlanma gerçekleşmesi, enfeksiyon, damar altrasyonları hastalığın nedenleri sayılabilir. Parkinson hastalığı 40 yaş ve üzeri kişiler de gençlere oranlara daha sık görülmektedir. 40 ile 60 yaşları arası bu hastalığın görülme olanağının yüksek olduğu yaş sınırlarıdır. Daha genç veya daha ileri yaşlarda da görülebilir. Ancak görülme olanağı nadir olmaktadır.

Parkinson Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığının Seyri

Parkinson hastalığı yavaş ve sinsi bir şekilde ilerleme gösteren bir hastalıktır. Hasta kişinin durumunun nasıl ve ne zaman bozulacağı ya da ilerleyeceği hakkında önceden bir tahmin söz konusu olmamaktadır. Lakin bazı vakalara bakıldığında kas sertliği ve hareket etmekte güçlük çekme, hareketlerin yavaşlaması gibi şikâyetler yaşı daha ileride olan hastalarda daha sık görülen durumlar olup klinik tablonun daha hızlı değişeceğini göstermektedir. Erkek hastalarda daha önceden yaşanmış bir inme durumu, görme veya işitme problemleri hikayesi olan kişilerin hastalığının daha hızlı seyir göstereceği hakkında zayıf kanıtlarda mevcut olmaktadır.

Parkinson Hastalığı Tedavi Nasıl Yapılır?

Parkinson hastalığının tedavisinde iyileşme süreci kişinin durumuna göre uzun günler alabilir. Aynı zamda Parkinson hastalığı, sinir sistemi ile alakalı olan hastalıklar arasında tedaviye hızlı yanıt verici özelliği olan bir durumu vardır. Tedavinin asıl amacı ise kişinin günlük aktivitelerini yerine getirebilmesi, yaşam kalitesinin bozulmaması ve aktivitelerini aksatmaması ilk planda tutulmasıdır. Bu gibi durumları hafifletmek ve hastalığın ilerleyen süreçlerinde meydana gelen sorunları sınırlamak yahut önlemek için Parkinson hastalığında birtakım ilaç tedavisi uygulanır. Lakin bu ilaçlar hastalığın tedavisi tam olarak gerçekleştirmez. Ancak hastanın hareket etmesini kolaylaştırıp kişinin hastalığa bağlı oluşan yaşam kalitesini düşürecek etkenleri uzaklaştırır.

Parkinson hastalığında hastanın, kendi yapabileceği işleri yapması, her gün düzenli egzersizler uygulaması, fizik tedavi veya yürümeye yardımcı olacak aletler kullanması, kişinin gündelik yaşamına devam etmesine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda gün içerisinde bol lifli gıdalar tüketilmesi hastalığın belirtileri arasında olan kabızlık sorununu da giderecektir. Beslenmeye dikkat etmek ve ciddi beslenme bozukluklarından uzak durmakta fayda olacaktır.
" } ] }