{ "title": "Perthes Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/pesthes-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 18:43:14", "author": "Barış Zorlu", "article": [ { "article": "Perthes Hastalığı, çocuk ortopedisinin önemli bir hastalık türüdür. Bu hastalık, femur başı denilen, uyluğun en üst kısmında top şeklinde kemik bölgesin de kan akışının geçici olarak durması ile gelişir. Bunun sonucunda ise femur başı kemiğinde adına nekroz denilen kemik ölümü ve bunun akabinde de yeniden nekrotik kemiğin uzaklaştırılarak yeni kemik oluşumunu takip eden bir süreç seyreder.

Perthes Hastalığı çocukların yürüyüşlerin de aksama şeklinde görülebilir. Buna dikkat edilip takibinin yapılması gerekmektedir. Daha çok erkek çocuklarında görülen Perthes hastalığı çoğunlukla topallama, aksama gibi şekiller de görülür. Sıklıkla 4-10 yaşları arasında görülür. Erkek çocuklar da kız çocuklarına göre 4 kat daha fazla görülür. Genel olarak çok hareketli, ele avuca gelmeyen çocuklarda görülür. Bu hastalığa özellikle de çocuklarda ne kadar erken teşhis konulursa tedavi süreci de o kadar başarılı gerçekleşir.

Perthes Hastalığı Bulguları Nelerdir?

Sıklıkla aksama, diz ağrısı ve/veya kalça ağrısı ile çocuk ortopedisine baş vurulur. Hastaların ağrıları zaman zaman artar, zaman zamanda azalır. Muayenelerinde eklem hareketleri kısıtlı olduğu için bu eklem hareketleri sırasında çocuk ağrılardan şikâyetçi olabilir. Hastalık daha ileriki safhalarda bacak çapında incelme ve kısalık gibi bulgular gösterebilir. Perthes hastalığına, tanı anamnez, radyografi ve fizik muayene ile tespit edilip tanı konulmaktadır.

Perthes Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Daha öncesinde de denildiği gibi Perthes hastalığında erken tanı büyük önem arz etmektedir. Bu hastalığın tedavisinde ana gaye, eklem hareket açıklığının korunmasıdır çünkü başın küresel yapıda gelişebilmesi gerekmektedir. Perthes hastalığı tedavi süreci 2-2.5 yıl kadar sürmektedir. Bu süreç zarfında çocuğun yüksekten atlaması, aşırı sportif hareketler de bulunması mümkün mertebe engellenmelidir.

Femur başı topunun yuvada tutulabilmesi için bacakların açık pozisyonda alçı uygulaması ile birtakım ortezler kullanılması ve cerrahi müdahale çocuk ortopedistler tarafından tercih edilen ve kullanılan yöntemlerdir. Bu hastalığın seyrinin 2-2.5 yıl kadar uzun olması çocukların ortez veya alçı tedavisinde uyumunu güçleştirmektedir. Bundan dolayı çoğu ortopedist gerekli olgularda cerrahi müdahaleye yönelirler. Cerrahideki ana amaç, femur başının küresel biçimde gelişimini sağlamak için asetabulum yuvasının içine yerleşmesini sağlamaktadır.
" } ] }