{ "title": "Peynir Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/peynir-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:13:42", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Peynir Hastalığı, çok sık rastlanılır. Birçok ismi vardır. Farklı yerlerde farklı isimlendirilir. Diğer adları Brusella, Malta Humması, Akdeniz Humması gibi. Peynir hastalığı, bakteriler ile meydana gelen; keçi, koyun, manda, domuz gibi hayvanların etleri, hayvanlardaki sıvılar yani süt ve idrar gibi, sütten hazırlanan ürünler, infekte olan hayvanların hamileliğinde çeşitli aletler ile insanlara geçebilen bir rahatsızlıktır.

Peynir hastalığı her mevsimde görülmektedir. Ancak yaz aylarında biraz daha artış olmaktadır. Yaz aylarında yaylacılar yaylalara giderek oralarda doğal ürünler elde ederler. Yaz aylarında insanlar kırsal alanlara giderler ve oralarda taze olarak peynirler yaparlar, yağlar elde ederler, taze sütlere sahip olurlar. Organik olarak beslenerek, sağlıklı bir yaşam sürmek ister insan. Bu hastalık herkeste ve her yaşta görülmektedir. Fakat en çok da on beş ve otuz beş yaş arasında yaygındır.

Özellikle de bazı meslekleri icra eden insanlarda bu risk daha fazladır. Örnek verecek olursak; mezbahada çalışan insanlar, veterinerler, hayvan yetiştiren insanlar, sağlık sektöründe çalışanlar, et endüstrisinde çalışanlar gibi. Bu hastalığın oluşma evresi beş ve yirmi gün içerisinde oluşur.

Peynir hastalığının belirtileri şöyledir
Bu hastalık insana şu yollarla bulaşır
Bu konuda neler yapılabilir. Buna değinelim:
Bu işlerde çalışan insanları bu konularda bilinçlendirdikten sonra nasıl önlem almalarını öğretmeliyiz. Bu işlerde çalışan insanlar eğitim vererek bu riskleri aza indirgemeliyiz. Peynir hastalığının insandan insana bulaşma olasılığı çok düşüktür. İnsandan insana bulaşma örnekleri çok azdır. Bu örnekler içerisinde ya annenin bebeğini emzirirken bu yolla bulaştırdığı görülür ya da cinsel ilişki yoluyla bulaşabildiğine dair birkaç örnek ile sınırlıdır. Peynir hastalığı hayvanlar özel bir hastalık olarak görülse de insanlarda da görülmektedir. Peynir hastalığı genel olarak romatizma rahatsızlığıyla karıştırılmaktadır. Çünkü belirtileri birbirine benzemektedir. Özellikle de kas ve eklem ağrılarının çok alması. Bakteriyel içerikli bir hastalık olduğu için bulaşıcıdır. Bunun tedavisi içinde hekime başvurmak gereklidir. Hekim kontrolü dahilinde ilaç tüketimi yapılmalıdır.
" } ] }