{ "title": "Psikolojik Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/psikolojik-hastaliklar.jpg", "date": "21.01.2024 05:52:04", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Psikolojik hastalıklar

Psikolojik hastalıklar kişide bunalım gibi belirtiler ile ortaya çıktığı gibi giderek artan ölüm korkusu, kişisel özgürlük, hafıza kaybına bağlı olarak oluşan klinik davranışlar görülmesi ile hastalık teşhis edilir. Bu rahatsızlık her yaşta ve her toplumda sıklıkla görülebilmektedir. Hemen her insanın yaşam koşulları sebebi ile ömründe en az bir kere karşılaşabileceği rahatsızlıkların başında psikolojik hastalıklar gelmektedir. Kişilerde intihar ya da kaza ile sonuçlanabileceği gibi, uzun vade de fiziksel rahatsızlıklara dönüşerek şiddetini artırabildiği bilinen bariz belirtilerindendir. Bu rahatsızlık ile kişinin becerileri büyük ölçüde azalır, aile bireyleri ile arasındaki etkileşim kaybolmaya başlar ve bu durum aile içi bireylerin tümüne etkiler.

Psikolojik hastalıkların belirtileri nelerdir?
Bu belirtiler sağlık uzmanları tarafından kullanılan yöntemler ile tedavi edilmesi mümkündür. Bireylerde ağır psikolojik hastalıklar nadiren görülür. Bu hastalığın yaygın olarak görülen belirtileri ise depresyon, ankisiyete, cinsel problemler, alkol bağımlılığı, korku halleri gibi hastalıklar ile kişiler çaresiz kalabilir. Bu rahatsızlığın belirtileri çocuklarda ve yetişkinlerde değişiklikler gösterir.

Çocuklarda psikolojik hastalıklar

Çocuklarda görülen bu rahatsızlık genellikle bebeklikte ya da ergenlik ile oluşan psikolojik hastalıklar olarak adlandırılır. Hastalıkların belirtileri bazı yetişkinlerde de görülebilmektedir. Çocuklarda görülen bu hastalıkların belirtilerini tanımlamak gerekirse; Zekâ geriliği, kekemelik, basma kalıp hareket bozukluğu, ayrılık kaygısı, geçici konuşmamazlık, karşıt olma karşı gelme bozukluğu, kontrol bozuklukları, okuma bozukluğu, idrarını tutamama, duygu durum bozukluğu, yazılı anlatım bozukluğu, davranış bozuklukları, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, bağlanma bozuklukları, otistik bozukluklar gibi bulgular ile çocuklarda kendini göstermektedir.

Nörobilişsel psikolojik bozukluklar

Bu rahatsızlığı beyin yapısında ve fonksiyonlarında oluşan rahatsızlık olarak tanımlayabiliriz. Hafıza problemi, algı eksikliği gibi kişisel kabiliyetlerle alakalı davranışlarla yakından ilgilidir. Görülen hafıza kaybı, bilinç bulanıklıklarının ortaya çıkış nedenleri şöyledir. Parkinson, travmatik beyin hasarı, Alzheimer, alkolü kötüye kullanma ve serebrovasküler hastalıkları ile kendini gösterir.

Psikolojik hastalıklarda anksiyete bozukluğu

Psikolojik hastalıklarda sık rastlanan anksiyete yani endişe bozuklukları aşırı düzeyde görülen kaygı ve korku durumlarıdır. İnsanlara karşı verilen tepkiler ile endişelerde birçok hafıza kaybı durumu görülmesine sebep olabilir. Bazı kişilerde bu aşırı düzeye gelerek kaygı ve korku ile ortaya çıkar. Bu korkular ile insanda aşırı terleme, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı, titreme, kaygılı olunan durumlarda ortaya çıkan panik atak gibi özel durumlar meydana gelebilir. Anksiyete bozuklukları genellikle alkol, kafein gibi uyuşturucu maddeleri ile yakından ilgili olabilir.

Pskolojik hastalıklarda madde bağımlılığı

Madde bağımlılığı kişinin kendisine ya da başkalarına zarar verecek miktarda veya bazı durumlarda madde kullanımı ile bozukluk meydana gelmesi ile anlaşılır. Kullanılan maddeler arasında alkolün yanı sıra uyuşturucu, uyku hapları, bağımlılık yapan ilaçlar, barbitüratlar gibi maddeler yer alır. Bu maddelerin tüketilmesi ile kişide oluşan hafıza kaybı, hayal görme, cinsel bozukluk, uyku bozuklukları gibi fiziksel bozukluklar da görülebilir. Madde etkisi altında kötü davranışlar, uzun süre değişik kişilik davranışları görülür. Madde bağımlılığının dünyada en çok görüldüğü ülkeler arasında Amerika, Fransa, Afganistan, Rusya, İran gibi ülkelerde görülmüştür. Genellikle madde bağımlılığı bulunan kişilerin kötü etkilerini ortadan kaldırmak için tedavi yöntemleri uygulansa da tedavi için uzun bir sürece ihtiyaç vardır. Hastalıkta madde kullanımını bıraktıktan sonra da geri dönüş yapanların oldukça fazla olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tedavinin tekrarlanmaması için alternatif tedavilerin uygulanmasında ve alanında Uzman hekimler tarafından muayene olunmasında mutlak fayda vardır.

" } ] }