{ "title": "Romatizmal Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/romatizmal-hastaliklar.jpg", "date": "21.01.2024 16:08:42", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Romatizmal hastalıklar, romatizma tek başına bir hastalık değildir. Romatizmal olarak gelişen hastalıkların tümüne verilen ortak addır. Kas, eklem, doku ve sinir köklerini etkisi altına alan yüzden daha fazla romatizma hastalığı bulunmaktadır. Romatizmal hastalıklar arasında bulunan İltihaplı romatizma toplumda çok yaygın görülen ve ileri aşamalarda eklem ve organlara çok ciddi hasar veren bir romatizma hastalığıdır. Romatizma nedeniyle yaşanan şikâyetler hastalığın şiddeti ve türüne göre farklılıklar gösterir. Ancak genel olarak kas, kemik ve eklemlerde ciddi ağrılara yol açar.

Romatizmal hastalıklar

Eklem romatizması: Eklemleri etkisi altına alan bir romatizmal hastalıktır. Romatizma ile alakalı gelişen hastalıklar arasında sık görülür. Kronik bir hastalık olan eklem romatizması ilerlediği zaman eklemlerde hareket güçlüğü oluşum gösterebilir. Hastalık tıpta romoatoid artrit olarak adlandırılmaktadır. Eklem romatizması oluşmaya başladıktan sonra eklemler her geçen gün zarar görmeye başlar ve beraberinde eklemlerde şekil bozukluğu meydana gelir. Eklem romatizması, vücudun bazı kısımlarında şişlik, parmak kemiklerinde çıkıntı, El ve ayak parmaklarında şekil bozukluğu, el ve ayaklarda şişlik, sabah tutulmaları gibi belirtilere yol açar. Hastalığın erken tanısı, tedavi başarısı için oldukça önemlidir. Eklem romatizması için kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak hastalığın seyri yavaşlatılarak şikâyetler azaltılabilir. Egzersiz, yaşam tarzında değişiklikler, ağız yolu ile alınan ilaçlar ile hastalığın tedavisi yapılır. Ağız yolu ile alınan ilaçlar kortizon içerikli ilaçlardır. Bir diğer tedavi seçeneği de ilerlemiş vakalarda cerrahidir. Cerrahi ile kişide meydana gelen şekil bozuklukları onarılabilir.

Kas romatizması: Vücudun hareket etmesini sağlayan kas sistemi ile alakalı olarak gelişen bir romatizmal hastalıktır. İskelet ve kas sisteminde şişlik, ağrı, hareket kısıtlanması gibi belirtilere yol açar. Ayrıca eğilip doğrulurken zorlanma, nefes alıp verirken göğüs ağrısı, sırt ağrısı gibi yakınmalar da kas romatizması belirtileri arasında yer alır. Hastalığın erken tanısı oldukça önemlidir. Bu sayede tedavi de büyük ölçüde başarı sağlanabilir. Egzersiz, masaj, sıcak banyo, fizik tedavi ve ilaç tedavisi ile hastalık tedavi edilebilir. Bazı hastalarda antidepresan ilaçlar kullanılabilir. Hastalık çok ilerlemişse hastaya lokal anestezi uygulanarak cerrahi girişimde bulunmak gerekebilir.

Doku romatizması: Doku romatizmasının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın merkezi sinir sistemi ile alakalı olarak geliştiği düşünülmektedir. İskelet sisteminde ağrı, aks ağrısı, sürekli yorgunluk hissi, uyku problemleri doku romatizması nedeniyle gelişen belirtiler arasında yer alır. Yaşanan ağrılar oldukça şiddetli olur. Ağrı bel, boyun, bacaklar ve kollarda hakimdir. Doku romatizması hava koşulları, nem, yorucu işlerde çalışmak, uzun süre hareketsiz kalmak hastalığı tetikleyen faktörler arasında yer alır. Erken tanı ve tedavi diğer romatizmal hastalıklarda olduğu gibi oldukça önemlidir. Tedavide antibiyotik, ağrı kesici ilaçlar ve ağrılı bölgeyi yatıştırmak için kremler reçete edilebilir.

Göz romatizması: Göz romatizması oldukça ciddi ve hassas bir rahatsızlıktır. Göz romatizması, göz kanlanması ve tutulması gibi şikâyetler ile kendini belli eder. Göz tutulması ve kanlanması farklı hastalıkların da belirtisi olabileceğinden dolayı Uzman bir doktor tarafından dikkatli bir muayene ve inceleme ile hastalığın tanısı konmalıdır. Tanı konulduktan sonra romatizma şikâyetlerini azaltmak ve tedavi etmek için ilaçlar damla şeklinde göze uygulanır. Bu sayede hastalığın seyri yavaşlatılır. Şayet romatizma farklı alanlara yayılım göstermişse ek tedaviye başlanarak hastalık kontrol altına alınabilir.
" } ] }