{ "title": "Ruh Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/ruh-hastaliklari.jpg", "date": "20.01.2024 04:33:16", "author": "gülaydeveci", "article": [ { "article": "Ruh Hastalıkları; Akıl ve Ruhsal hastalıklara her yaşta ve her zaman rastlamak mümkündür. Ancak her toplumda psikolojik hastalıklar farklı karşılanmaktadır. Psikolojik hastalıklar fiziki hastalıklar kadar önemli görülmez. Ancak dikkate alınmadığı zaman ciddi zararlara uğramamıza sebep olabilmektedir. Ruh Hastalıkları denilince akla kişinin kalıtımsal özelikleri, daha önce geçirdiği hastalıklar, toplum içerisindeki yeri, akıl yeteneklerinin gösterdiği uyum bozuklukları, kişiliği gelmektedir. Fiziksel hastalıklardan çok hastalığın boyutu ve kişiliği de hastalığı belirlemede önemli bir etken oluşturmaktadır. Psikozlar ve psikiyatrik hastalıklar sinir sistemini meydana getiren sinir hücrelerinin normal fonksiyonlarındaki bozuklukla alakalıdır. Zihinsel hastalıklar ya da ruhsal bozukluklar örnek olarak depresyon, şizofreni, yeme bozuklukları bağımlılık gibi davranışlar baş göstermektedir. Ruh hastalıklarının birçoğunda genellikle genetik, biyokimyasal bozukluk saptanmıştır. Metabolizma faaliyetler içerisinde gerekli olan vitaminler özellikle de B vitamini yetersizliği mental anormalliklere yol açabilir. Beyin korteksinin işlevindeki bozukluk sinir hücrelerinin amino asit ve protein yapımlarındaki aksaklıklardan veya anatomik bozukluklardan ileri gelmektedir. Otonom, hormonal fonksiyonların düzensizliği de orta beyindeki merkezler arasındaki dengenin bozulmasına ve psikosomatik denilen birçok hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır.

Akıl ve Ruh Hastalıkları İkiye Ayrılmaktadır

Psikoz: Belirgin ve şiddetli derecede bozuk davranışa yol açan, normal hayatta açıklanamayan davranışlara sebep olan, hastanın sezgisinin kaybolduğu bir hastalık türüdür. Bu durumun daha az veya eksik olduğu durumlarda psikonevroz terimi kullanılmaktadır.

Nevroz: Sosyal uyum bozukluğu veya kişiler arası ilişki bozukluğu olarak ortaya çıkmaktadır. Nevrozlarda gerçeklikle ilişki bozulmamıştır. Genellikle sezgi vardır. Psikonevrozların klasik olarak dört şekli vardır. Bunlar Histeri, Nevrasteni, Psikasteni, Sıkıntı Nevrozu olarak incelenmektedir.

Ruh Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalıklarda tedavi yöntemi
İlaç tedavisi kolay bir yöntemdir ve genellikle %70-80 oranın da düzelme sağlayabilir. Kişi bazen yirmi günde sadece ilaç alarak eski haline dönebilir. Tabi ki eski haline dönen kişi bir süre sonra tekrar bu hastalığa yakalanabilir. O yüzden gerçek ve kalıcı iyileşme için kişinin hayata bakış açısını değiştirmesi, düşünce ve hayat tarzını değiştirmesi gerekir ki bu da ancak psikoterapi ile mümkün olabilir.

Akıl ve Ruh hastalıkları psikiyatri denilen Uzman doktorlar tarafından bazı etkili ilaçlarla ve psikoterapi. Davranış tedavisi, elektroşok gibi yöntemlerle tedavi edilmektedir.
" } ] }