{ "title": "Saç Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sac-hastaliklari(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:32:30", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Saç Hastalıkları, Saçlarımız yapısı ve verdiğimiz şekillerle sosyal yaşantımızda oldukça önemli bir yere sahiptir, fakat uygun olmayan saç bakım ürünleri ve şampuanları ile saçlarımızda istenmeyen dökülmelere yol açabilmektedir. Saçlar incelmeye ve dökülmeye başladığında kafamızda saçsız bölgeler oluşumuna sebep olmaktadır.

Saç Hastalıkları ile ilgili konumuza başlamadan saçımızın gelişim evleri ile başlayalım. Saçlarımız gelişim açısından üç evre geçirmektedir.
Saçlarımız ortalama ayda 2-3 cm'ye kadar uzayabilirler ileri yaş seviyelerinde bu uzama hızı yavaşlar. Günde 50-100 saç teli dökülmesi normal dökülmedir eğer daha fazla dökülme söz konusu ise ve saç tellerinde incelmeler oluyorsa saç hastalıkları belirtileri başlamıştır mutlaka hekime görünmelidir.

Neden Saç Dökülmesi Olur?

Saç bakımı için kullanılan saçlar için uygun olmayan ürünler saçlara uygulanan bazı kimyasal maddeler. Saç boyaları, renk açıcılar, saç kuvvetlendirici kimyasal maddeler saçlarda hasara neden olurlar. Bu ürünler sık kullanıldığında saçlarda, uzun süre bırakıldığında, saçlarda zayıflama ve kırılmalara neden olurlar. Saçların sık aralıklarla şampuanla yıkanması ve fırçalanması kolay kırılmalara neden olurlar. Saçlar yıkandıktan sonra ıslakken daha kolay kırılır ve dökülürler. Saçlar yıkandıktan sonra kremlenmeli, yumuşatılmalı ve mümkünse saçlar kuruduktan sonra taranmalı ve fırçalanmalıdır. Genetik faktörler soya çekim ve aileden gelen genetik etkenler de saç dökülmesinde önemli faktörlerdendir. Doğumdan sonra annelerde görülen hormonal dengelere değişimlere bağlı olarak geçici saç dökülmeleri görülebilir. Psikolojik etkenler ve streste saç dökülmelerinin en önemli faktörlerinden biridir. Bölgesel saç dökülmeleri genelde çocuklarda görülen bir hastalıktır, en sık saçlı yerde bile görülebilir. Strese bağlı olduğu düşünülmekle beraber nedeni henüz tam belli olmayan bir hastalıktır. Saçlar tedavi ile çıkabilir çok nadir de olsa kalıcı olanlar da vardır.

Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç dökülme problemi yaşıyorsanız mutlaka bir dermatoloğa gitmenizde yarar vardır. Öncelikle saç dökülme tipi mutlaka belirlenmeli dökülmeye neden hastalık ilaçların yan etkileri gibi sorunlar belirlenmelidir. Saçlar için besleyici keremler ve tonikler kullanılmalı destek ürünleri ile beslenmelidir. Diğer bir saç tedavi yöntemi de saç mezoterapisidir. Protein mineral ve vitamin karışımı enjeksiyonla direk saç diplerine enjekte edilerek yapılan bir yöntemdir 6-8 hafta süre seans uygulanır saç dökülmesini engeller var olan saç köklerini kuvvetlendir. PRP tedavi yöntemi ise hastadan alınan kan örneği santrifüj edildikten sonra trombositten zenginleştirilmiş plazmanın saçlı deriye enjeksiyon edilmesi yöntemidir. Plazma içerisinde bulunan büyüme faktörleri saçları besler daha sağlıklı bir saç görünümü elde edilir. Minoksidil Losyon veya Finasterid içeren tabletler genetik saç dökülmeleri için kullanılabilirse de yan etkileri çok olduğundan mutlaka bir dermatolog gözetiminde kullanılmalıdır.

Genetik Saç Dökülmesi

En sık görülen saç dökülme şeklidir. Kadınlarda daha nadir görülür. Saçın tepe kısımlarında seyrekleşme ve incelmeler görülse de kellik oluşturmaz. Erkeklerde daha sık görülen genetik saç dökülmesi saçın tepe bölgelerinde incelme ve seyrekleşme oluşur en son safhada ise kellik oluşturur. Erkeklerde bu dökülme 20 yaşlarda başlar ve yaşla birlikte dökülme artarak devam eder. Dökülmenin arttığı genç yaşlarda gerek ağızdan alınan tabletler gerekse losyonlar bu dökülmeyi yavaşlatsa da engellemez. Dökülmenin en az olduğu dönemlerde enseden alınan saç kökleri dökülmüş alana saç ekimi tedavisi ile uygulanır.

" } ] }