{ "title": "Şarbon Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sarbon-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:45", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Şarbon hastalığı, insanlara da bulaşma riski olan bir hayvan hastalığıdır. Daha çok tarımın ve hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde görülen bu hastalık, şehirlerde oldukça az görülmektedir. Genel olarak bakıldığında diğer hastalıklara göre az rastlanılan bu hastalık daha çok eski zamanlarda yayılma göstermiştir. Genellikle otçul hayvanlarda şarbon hastalığına rastlanır. Bu hayvanlar ile yapılan en küçük temaslarda da insanlara bulaşır. Şarbon hastalığı, şarbon ismi verilmiş olan bir mikrop nedeni ile meydana gelmektedir. Özellikle yaz aylarında dahada artan bu mikrobun, insanlara geçmesi ile çoğalması çok kısa bir sürede gerçekleşir. Bu nedenle kişiler bu hastalık ile aniden karşı karşıya gelmektedir. İnsanların yanı sıra hayvanlarda da ölümcül bir hastalık olarak ele alınabilir. Şarbon hastalığının tek iyi yanı insandan insana bulaşmamasıdır. Yani bu hastalık, hayvandan insana geçebilir fakat insandan insana geçemez. Bir basil bakterisi olan bu bakteri, ölümle sonuçlanabilecek bir hastalık olduğu için tıbbi olarak dikkate alınan bir hastalıktır. Geçtiğimiz dönemlerde birçok insanın bu hastalığa yakalanarak hayatını kaybetmesi nedeni ile tıbbi olarak bazı araştırmalar sonucunda şarbon hastalığı için aşılar geliştirilmiştir. Bu aşıların yapılması durumunda kişiler %88 oranında korunma sağlayabilirler. Şarbon hastalığına neden olan mikrobun tek tür olması nedeni ile yapılan aşılar oldukça olumlu sonuçlara neden olabilmektedir. Fakat bu aşının hastalığın başlaması sonrasında yaptırmak pek fayda sağlamayacaktır. Bu aşı, koruyucu bir aşı olması nedeni ile kişilerin sağlıklıyken bu aşıları yaptırması gerekir. Ülkemizde bu hastalığa en çok Akdeniz bölgelerinde rastlanmaktadır. Bunun nedeni olarak ise havadaki nem miktarı dikkate alınmaktadır.

Şarbon hastalığına neden olan mikrop, uzun ve hareketsizdir. Bu hastalığın üreyebilmesi için oksijen şarttır. Bunun yanı sıra sıcak yerlerde çok hızlı bir şekilde üreyebilir. İnsan vücudu ise bu mikrobun üremesi için son derece müsaittir. Bu nedenle şarbon virüsü, insanlarda ciddi tehlikelere neden olur. Şarbon hastalığı olan hayvanlarda bazı belirtiler görülmektedir. Hastalığın beraberinde getirmiş olduğu belirtiler, hayvanlarda ve insanlarda benzerdir.

Şarbon hastalığı üç farklı tipte görülebilir

Akciğer şarbon hastalığı: Genellikle canlıların solunum yollarına zarar vererek akciğeri esir alan bir mikroptur. Bu şarbon tipine yakalanan insanlarda erken tedavi yapılamadığı zaman kişiler ciddi bir ölüm tehlikesi yaşarlar. Bu kişilerde menenjit hastalığı da şarbon hastalığı ile gelişir ve kişi antibiyotik tedavisi görse bile durum değişmez.

Deri şarbon hastalığı: En kolay bulaşan şarbon hastalığıdır. Bu hastalık, hayvana en küçük temaslarda bile kişiye geçerek hızlı bir şekilde kişide etkilerini ortaya çıkarmaktadır. Özellikle kişinin derisinde en küçük çatlaklar ya da yaralar var ise mikrop buradan vücuda girer. Bu durumda kişide antibiyotik tedavileri uygulanır.

Sindirim sistemi şarbon hastalığı: bu şarbon hastalığı tipinde ise kişinin şarbon hastalığına yakalanmış olan hayvanların etlerini tüketmedi durumunda meydana gelir. Özellikle tam pişmemiş olan etlerin tüketilmesi ile bu hastalık meydana gelebilmektedir. Yapılan araştırmalara göre şarbon hastalığının en tehlikeli ve en çok ölüme neden olan tipidir.

Şarbon hastalığı belirtileri
Şarbon hastalığından nasıl korunurum?

Şarbon hastalığı ile karşılaşmamak için kesinlikle bu riskin olduğu bölgelerde şarbon aşısı yapılmalıdır. Bu hastalık genç ya da yaşlı herkesi etkisi altına alabileceği için bu aşının kesinlikle yapılması gerekmektedir. Bir diğer korunma önlemi ise bu hastalığın olduğu dönemlerde bilmediğiniz hayvanların etlerini tüketmemelisiniz.
" } ] }