{ "title": "Sarı Nokta Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sari-nokta-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 14:40:10", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Sarı Nokta Hastalığı, gözdeki retina tabakasının görme hücresinin en yoğun olduğu bölgedir ve hem kaliteli hem de keskin olarak görmeyi sağlayan en önemli retina bölgesidir. Genellikle gözde mevcut olan sarı nokta görme hücresi özellikle aydınlık olan ortamlarda daha renkli görmesi ya da keskin bir görüşten sorumlu olmaktadır. Sarı nokta hastalığı sebebi ile başvuran hastaların çoğu görüş düzeyindeki azalmadan, düzensiz bir şekilde görme, görüşte kırılma ve orta noktanın tam olarak görülememesi şikâyetleri yaratmaktadır. Bu hastalığın ortaya çıkma sebebi kişinin ailesinde yaşanan hikaye, sigara kullanımı, kişinin ilerlemiş olan yaşı ve ultraviole ışıklar yer almaktadır. Ayrıca ileri yaşta sarı nokta hastalığının en önemli iki sebebi ise kişinin hem yaş faktörü hem de genetik yatkınlık rol oynamaktadır.

Sarı Nokta Hastalığı Neden Oluşur, bu hastalığın sebebi tam olarak neden kaynaklı olarak ortaya çıktığı aydınlatılamamıştır. Ancak kişinin yaşına bağlı olarak meydana gelen sarı nokta hastalığının gelişmesinde en fazla önemli olan iki faktör hem genetik hem de yaşına bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Eğer aile içinde herhangi birisinde bu belirtilerden birinin gelişme faktörü oldukça yüksek olmaktadır. Hatta çok güneşli iklimde yaşayan kişilerde ve sigara kullanan kişilerde sık olarak sarı nokta hastalığına rastlanmaktadır. Özellikle sarı nokta hastalığı 50 yaşının üzerinde olan kişilerde çok sık olarak rastlanmaktadır. Mesela 50 yaşlarında olan kişilerin yaklaşık %2-5 oranında görülmektedir, 65 ile 75 yaşları arasında olan kişilerde ise %15, 75'in üzerinde olan kişilerde ise bu oran %30 oranında görülmektedir. Sarı nokta hastalığının erkeklere oranla kadınlarda çok daha sık olarak rastlandığı görülmektedir.

Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri, bu hastalık sebebi ile başvuran pek çok kişinin şikâyetleri arasında düzensiz bir şekilde görme, kişinin görüş düzeyinde azalma ve görüş de kırılma şikâyetleri yaratmaktadır. Ayrıca bu belirtiler ile diğer retinada oluşan hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Genellikle görmede meydana gelen bozukluk sarı nokta hastalarının ortak sorunudur. Bunun için bu belirtileri olan kişinin mutlaka Uzman hekim tarafından detaylı olarak incelemeye alınarak muayenesi yapılmalıdır. Hatta muayene ile diğer tetkiklerin yapılması ile bu hastalığın kesin tanısı kolaylıkla yapılmaktadır. Ayrıca kişinin yaşına bağlı olarak meydana gelen sarı nokta hastalığının hem takibi hem de muayenesi ile tanısının yapılabilmesi ve bu doğrultuda tedavi şekli belirlenmeli ve hastanın takibi buna göre yapılarak tetkikleri yapılmaya devam edilmelidir.

Sarı Nokta Hastalığının Tedavisinde, bu hastalığın erken tanısı yapıldığı zaman ilerlemesi yönünde bazı faktörlerin düzeltilmesi yönünde fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Mesela hastanın sigara kullanımı sonlandırılabilir. Hatta çok fazla güneş ışığına maruz kalma ve özellikle ultraviole ışığından korunmak için güneş gözlüğü takılması alışkanlığı kişiye kazandırılabilir. Hastada mevcut olan bulguları evde kendisi kolaylıkla takip edebilmesi için kareli kâğıt testleri verilerek kişi kendinde herhangi bir anormallik durumu meydana geldiği zaman hemen uzmana başvurularak tedaviye geç kalınmadan hemen başlanmalıdır.
" } ] }