{ "title": "Sedef Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sedef-hastaligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 22:27:32", "author": "Soner Bahsi", "article": [ { "article": "Sedef Hastalığı, bu hastalık türü deride oluşan ve zaman zaman tüm deriye yayılabilen zaman zaman ise alanı daralan bir deri hastalığıdır. Derimiz bizi dış etkenlerden koruyan ve iç organlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamsal faaliyetlerimiz için çalışmasına devamını sağlayan ve tıpkı vücudun kıyafeti görevini gören dokudur. Vücudumuzu kaplayan deri farklı tiplerde olduğundan bazen daha hassas bazense daha dayanıklı olmaktadır. Deri hastalıkları çok çeşitlidir ve her bireyde aynı şiddette görülmez. Bu hastalıklardan biri olan sedef hastalığının belirtileri, tedavisi ve bu hastalığın türlerini ele alalım.

Sedef Hastalığı Türleri

Aplak Psöriazis: Deride pullanma ve dökülmelere neden olan bir plakla beraber cildin kurumasına ve ciltte kızarıklıkların oluşmasına neden olan bir hastalıktır.

Eritrodermik psöriazis: Sedef hastalığının en tehlikeli ve acil boyutudur. Sedefin tüm vücuda yayılması kızarması ve ateşlenmelere neden olmasına sebep olur. Aynı zamanda ağrılı bir süreçtir ve doktor tedavisi gerektirmektedir.

Guttate psöriazis: çok kalın olmamakla beraber vücudun tamamında değil bir kısmında görülür. Bu hastalık bakteriyel olabilme ihtimali yüksektir ve dikkat edildiği sürece birkaç hafta içinde derinin kendini toparlamasına imkân sağlar.

Fleksural psöriazis: Genellikle vücudun kapalı olan kısımlarında terin biriktiği ya da vücudun kıvrımlı yerlerinde görülür. Aynı zamanda kilolu bireylerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Sedef Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığınızın olup olmadığını kızarıklıklardan ve vücutta oluşan pul-pul dökülmelerde anlayabilirsiniz. Zaman içinde daha baskın kaşıntı ve sulanmaları neden olabilirken, bazen daha hafif atlatılabilir. Aynı zamanda kızarıklık yanında iltihaplı bir görüntüsü de olabilir. Sıcaklarda ve özellikle yaz aylarında çok fazla artan bir hastalıktır. Bu nedenle yazın güneşten korunmaya çalışmalısınız. Kimyasallar yerine bitkisel bakım malzemeleri kullanmanız gerekmektedir. Bazen yediğiniz besinlerde hastalığınızı tetikleyebilir. Bu nedenle beslenmenize de dikkat ederek bu sürecin daha hafif geçmesini sağlayabilirsiniz. Sedef hastalığının kesin bir tedavisi olmasa da daha fazla yayılmasını engellemek adına hekiminize başvurarak krem kullanmanız gerekmektedir. Aynı zamanda doğal tedavi yollarıyla bitkisel yağlar, kaplıcalar ve stresten uzak kalarak kendinizi dinlendirmeniz de çok önemlidir.
" } ] }