{ "title": "Simetri Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/simetri-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 07:21:57", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Simetri hastalığı: Hatalıktan çok bir takıntıdır ve obsesif kompulsif bozukluk probleminin bir versiyonudur. Halk arasında simetri hastalığı diye adlandırılan takıntı durumundaki kişiler genelde objelerin ya eğri duruşundan ya da aşırı mükemmel görünüşlerinden rahatsız olurlar. Örneğin duvardaki bir tablo santim santim hizalı ve orantılı gözükmelidir. Orta sehpasının üzerinde bir kumanda kesinlikle TV'ye bakmalı ve hiçbir şekilde çapraz veya ters olmamalı. Simetri hastası bir bayan çamaşır asarken bile havluları yan yana ve aynı uzunlukta çamaşırları aynı sırada kendilerinden taraf değil dışarıdan görünüşe kadar hesaplayarak ararlar, Tuvalet masasındaki parfümler boy sırasına göre olmalı. Hatta çocukların kalemleri aynı hizada açılmalı ayakkabı bağcıkları bile aynı ölçülerde bağlanmalı gibi ve benzeri takıntılara sahiplerdir simetri hastaları.

Simetri hastalığına neden olan faktörler: Bazı beyin hastalıkları ve geçirilen beyin ameliyatları simetri hastalığına sebep olabilir. Simetri hastalığı genetik bir yatkınlık da olabileceği gibi sonradan oluşan bir takıntı şeklide olabilir. Örneğin çevresel stres gibi çalışma ortamı aile içi ortam çocuklukta anlaşılmayan zihinsel rahatsızlıklar. Zor bir çocukluk dönemi zor hayat şartları da simetri hastalığına sebep olmaktadır. Simetri hastalığı psikolojik bir takıntıdır stres bunalım korku bu hastalığı tetikleyebilir. Bayanlarda aşırı doğum korkusu sıkıntılı bir loğusalık ve tacize uğramanın sonucunda daha sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda ise okul değişimi kendini ifade edememe durumları ev ve yaşam koşullarında zorlaşma anne ve baba ayrılıklarında görülmektedir. İnsan hangi yaşta olursa olsun ruhsal bir travma yaşadığında depresyon sunucu simetri hastalığı gibi takıntılı durumu oluşabilir.

Simetri hastalığı tedavi edilebilir mi: Simetri hastalığı İleri derecede ise yani artık endişe korku sürekli düzenli olma gibi durumlar başlamış ise tam olarak tedavisi mümkün değildir. Örneğin Falan işi yapmazsam bugün öleceğim gibi veya mesele yatak odasından banyoyu atıyorum 5 adımda gitmeliyim gidemesem başıma bir şey gelecek gibi. Simetri hastalığı eşyaların simetrisinden çıkıp hayatlarının her anında düzen dakiklik olmazsa olmazları olmayan insan haline bürünmektedir. Bu durumda tamamen tedavisi mümkün değildir günlük yaşantılarını idare edecek kadar tedavisi mümkündür. Çünkü simetri hastalığının ileri derecesi insanlardan uzaklaşma etrafa huzursuzluk verme örneğin kişileri oturduğu yerden kaldırmak başka bir yere oturtmak gibi kişileri boy sırasına sokmak gibi. Bu derecede simetri hastası bir kişinin yaşamı oldukça zor olacaktır. Tamamen olmasa da idare edebileceği kadar tedavi edilmektedir. Kendince veya etrafınca erken teşhis edilmiş hastalık tedavisi mümkündür simetri hastalığının önemli bir tedavi şekli Psikolojik tedavi, ikinci olarak da ilaç tedavisi vardır.

İlaçlar ile tedavi: Alanında Uzman bir doktora başvurulduğunda ilk teşhis konur ve doğru ilacı bulmak için ilk antidepresanlar ile başlayabilir hastalığın derecesine göre dozajı düşük veya yüksek ilaçlar kullanabilir. Hastalığın düzelme aşamasına göre ilaçları azaltıp değiştirme olasılığı vardır. Kişinin düzeldiğine inanarak kendi başına ilaçlarını bırakması doru bir durum olmayacaktır tekrar nüksedebilir.

Psikolojik tedavi yöntemi: Hastalar bire bir de tedavi edilebilir. Gurupla birlikte de seanslar düzenlenebilir. Bu yöntemde ilk olarak simetri hastalığa sahip olan kişilerin takıntı ettiği konuların üzerine gidilir. Örneğin hasta masadaki çatal kaşığın hizasına takıyor onu düzelttirmeden beklemesi ve o takıntısı ile baş etmesi sağlanır. TV sehpasındaki kumanda eğri veya ters ise düzeltmeden bırakması sağlanır. Bu şekilde takıntıları ile baş etmiş olur. İleri derecede simetri takıntısı olan kişileri kendi istekleri karşılığında özel klinikler de uzun süre kalarak tedavi edilmektedir. Simetri hastası bir kişi adımlarını sayıyor ise saymadan yürümeyi terapi yoluyla başarabilir gözetmen eşliğinde hızlı ve tempolu adımlarla saymasını önlemek için müzik eşliğinde yürütülebilir. Bu tedavi süreci kişi için zor ve sancılı geçecektir fakat en doğru tedavi şeklidir. Takıntılarından kurtulduğunda yaşamdan daha çok keyif alacak ve daha mutlu hissedecektir.
" } ] }