{ "title": "Sinüzit Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sinuzit-hastaligi.jpg", "date": "22.01.2024 00:55:11", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "
Sinüzit Hastalığı, Burun, alın, şakak, göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara sinüs denilmektedir. Bu sinüslerin büyüklüğü değişir ve yaklaşık olarak 15-20 tanedir. Bu sinüsler, kanallar ile burna açılır. Burun mukozasıda bu kanallardan geçmektedir. Mukozada üretilen salgı burun içine gelir ve solunum yollarının nemli kalmasına yardımcı olur. Eğer bu mukozada iltihap oluşursa sinüzit denilen hastalık oluşur. Sinüzit kronik ve akut olmak üzere iki şekilde olur.

Sinüzit Hastalığı Kimlerde ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Bazı insanlar sinüzit hastalığı için fazla risk altındadır. Bünyeleri zayıftır bu hastalık karşında. Örneğin burun kısmında problemi olan kişiler, nefes almada sıkıntı yaşayanlar, burun kemiğinin eğri veya kırık olması durumunda mukus akışını engeller ve sinüzit hastalığının ortaya çıkması kolaylaşır. Soğuk algınlığına yakalanan insanlar, alerjisi olanlar da mukoza şişer ve sinüs kanalları kapanır. Eğer ki soğuk algınlığı bir haftadan fazla sürüyor ise bu sinüzittir. Bunun haricinde sigara ve alkol gibi kötü alışkanlığı olanlar, vücut direnci düşük olanlar, beslenmesi düzensiz olanlar bu hastalığa yakalanma riski artar.

Sinüzit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sinüziti olan insanların yüzünde, gözünde ve başta şiddetli bir ağrısı olur. Baş ağrısı yanlara doğru yayılan zonklayıcı şekildedir. Öksürürken, başını öne doğru eğerken bu ağrı daha fazla olur. Bunun nedeni ise bu hareketler sonucunda sinüs içindeki baskı arttığından dolayı olur. Sinüzit hastalığında bir diğer belirti ise burun akıntısının olmasıdır. Bu genelde burnun tek bir yerinde olur ve bu akıntının rengi sarı-yeşilimsi bir renktedir. Bu akıntı iltihaplıdır. Eğer ki bu akıntı solunum yollarına yayılır ise öksürük ve hatta bronşite sebep olur.

Sinüzit Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Soğuk algınlığı eğer ki on günden daha fazla sürerse hemen bir doktora başvurmanız gerekir. Sinüzit tedavisi olmayan bir hastalık değildir. Eğer ki kronik sinüzitiniz var ise buna sebep olan ana nedenin ortadan kaldırılması sağlanır. Akut sinüzitiniz var ise üç hafta kadar düzenli bir şekilde antibiyotik kullanımı ve bunun yanında burun damlası da kullanılması sonucunda olumlu sonuçlar alınabilir. Burada dikkat ve özen gösterilmesi gereken şey doktor tavsiyelerine harfiyen uymak verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaktır.
" } ] }