{ "title": "Sıtma Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sitma-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 02:06:12", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Sıtma hastalığı, Sıtma, sivrisineklerin insanları ısırması ile ortaya çıkan, eğer müdahale edilmezse, ciddi sorunlara sonucu ölüme varan, kötü durumlar ortaya çıkar. Dişi anofel cinsi sivrisinek türlerinden insanlara geçen parazit sonucu ortaya çıkar. Bilinen bir diğer adı da malaryadır. Sıtmanın ilk teşhis ve tedavisi mümkün olup, pratik bir şekilde tedavisi vardır. Çok uzun zamandan beri bilinen hastalık olup, dünyada yaklaşık olarak 200 milyondan çok insanın bu hastalıkla mücadele ettiği biliniyordur. Daha çok Afrika ve Asya'da görülen sıtma, hava yolu ile dünyaya yayılmıştır. Sıtma hastalığını ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesinde; Mersin, Adana, Gaziantep gibi illerimizde daha çok görülür.

Sıtma hastalığının nedeni, plazmodium isimli tek hücreli parazit olur. Birtek insanlarda etkili olur ve anofel cinsi sivrisineğin ısırması ile insanda sıtma hastalığı ortaya çıkar. Bu tür sivrisinekler daha çok nemli ve sıcak olan bölgelerde yaşar.

Sıtmanın belirtileri nelerdir?

Bir takım faktörlere göre değişir. Nöbetler halinde ortaya çıkmaktadır. Sıtmanın belirtilerinde sıtmaya neden olan bakterinin türüne, görülme zamanı, nöbete ve belirtilerin şiddetine göre değişmektedir. Sıtma hastalığında belirtiler, nöbet başlamadan önce ortalama 3-4gün içinde hastada belirtiler çıkmaya başlar. Hasta kişiler yorgun ve mutsuzluk hali görülür. Hasta kişide bacak, sırt ve şiddetli baş ağrıları yaşanır. Sıtma belirtilerinde en yaygın olarak görülen ilk belirti, titremelerdir. Ortalama 2 saat kadar bütün vücut sarılır. Titreme esnasında ateş yükselir. Vücut ateşi mikrobun cinsine göre değişir. Ciltte kuruluk ve sıcaklık hissi oluşur.

Sıtma hastalığında bu belirtilerden sonra, baş ağrısı hastalık süresi boyunca nöbet esnasında devamlı yaşanır. Hasta kişide asabilik ve nabız çok yüksek atar. Sırt, bacak ağrıları devam eder. Sıtma hastalığı ilerleyen zamanlarda dalak ve karaciğer de büyümeler yaşanır. Fazla yaşanırsa dalak yırtılabilir ve hastada iç kanama oluşur. Bir diğer taraftan hasta kişilerde, kansızlık durumu görülür ve hasta solunum güçlüğü yaşar.

Sıtma hastalığı belirtileri görülür ve tanısı için hastaneye gidildiğinde doktorun size soracağı ilk soru, sıtma mikrobunun olduğu yerlerde yaşayıp, yaşamadığınız sorulmaktadır. Daha sonra şikâyetlerinizi göre, sizi yönlendirir ve kesin tanı koymak, diğer hastalıklarla karıştırmamak için kan örneği alır ve alınan kan örneğinde sıtma mikrobunun kanda olup, olmadığına bakılır. Sıtma mikrobu varsa kesin tanı koyulur. Sıtma hastalığı tedavi sürecine başlanır.

Sıtma hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Sıtma hastalığı, günümüze kadar birçok insanın ölümüne sebep olmuştur. Sıtma hastalığı tedavisinde günümüzde tedavisi oldukça basit ve kolaydır. Sıtma ilacı coğrafi bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Çünkü sıtma mikrobunu bazı cinsleri ilaçlara karşı direnç kazanmıştır. Ancak genellikle sıtma mikrobunu kırmak için en yaygın kullanılan ilaç klorokindir. Ülkemizde sıtma hastalığı ile mücadele için özellikle sıtmanın çok görüldüğü yerlerde sıtma savaş dispanseri bulunmaktadır. Sıtma savaş dispanseri yanı sıra, sağlık ocakları ve hastanelerde ücretsiz olarak sıtma hastalığı tedavisi uygulanır. İlaçları sadece sıtma savaş dispanserlerinde bulunmaktadır ve ilaçsız olarak verilir. Sıtma ilaçları tedavi edici, diğer taraftan koruyucudur.

Sıtma hastalığının yaygın olduğu herhangi bir bölgeye seyahat etmeniz gerekirse, koruyucu ilaçlardan kullanmanız gerekir. Tedavi amaçlı ilaçlar ise mikrobunn çoğalmasını önler. Son zamanlarda bilim adamları sıtma hastalığına karşı hem koruyucu hem tedavi amaçlı tek bir ilaç geliştirdiler. Bu ilacı kullanırken hasta istirahat etmeli ve vücuda güç katacak direncini artıracak besinler ile beslenmelidir.
" } ] }